Ga naar Content

Bewoners uren in de kou na brand Alkmaar: ''We hebben drie uur op straat gestaan''

ALKMAAR Bewoners aan het Geert Groteplein in Alkmaar hebben na een brand in hun appartementencomplex uren op straat gestaan. Zo'n dertig bewoners moesten gisteravond rond 23.30 hun huis uit vanwege rookontwikkeling. Ze zouden opgevangen worden in een naastgelegen buurtcentrum, maar de deuren bleven dicht. ''Ik vind dit wel erg slecht geregeld door de gemeente.''

De brand brak uit in de kelder met opslagruimte in het appartementencomplex. Er werd opgeschaald naar 'grote brand' en in verband met de vrij stevige rookontwikkeling werden alle woningen boven de opslagruimtes ontruimd. "We zijn heel erg geschrokken",vertelt bewoner Suzanne de Haan. "We hebben geen oog dichtgedaan."

Lees ook: Bewoners op straat na brand in opslagruimte onder Albert Heijn

Zo'n dertig tot veertig mensen moesten hun huis uit vanwege de rook. De bedoeling was dat zij onderdak zouden krijgen in een naastgelegen buurtcentrum, maar die ging, tot grote frustratie van de bewoners, niet open. "We stonden op straat met blote voeten. Sommige mensen in pyjamabroek, want de meeste mensen lagen al op bed", vertelt bewoner Berlinda Pancras. "We hebben zeker drie uur op straat gestaan. Dat was erg slecht geregeld door de gemeente."

Snel onder controle
Volgens de gemeente Alkmaar is het buurtcentrum niet open gegaan, omdat de brand vrij snel onder de controle was. Binnen afzienbare tijd konden de eerste bewoners terug naar hun woning en rond kwart over 1 kon iedereen weer naar huis. De gemeente spreekt dan ook tegen dat bewoners uren op straat hebben gestaan. "Het heeft misschien te lang geduurd, maar we hebben wel steeds gevraagd naar hun welbevinden."

De oorzaak van de brand is nog onbekend, maar brandstichting wordt niet uitgesloten. "Er gebeurt de laatste tijd veel rottigheid hier. Ramen en deuren worden ingegooid, fietsen worden op hun kop buiten gezet. Er hangt veel jeugd rond en we bellen vaak met de politie", aldus Suzanne. "Dit lijkt me dan ook geen toeval."