Ga naar Content
Noord-Holland

OM: celstraf voor heling gestolen Italiaans beeldje

15 mei 2017, 13.55 uur · Aangepast 15 mei 2017, 14.50 uur
Door: · Foto: ANP

AMSTERDAM Maria W. (50) en Eric G. (50) zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig aan heling van het eeuwenoude beeldje van Julia Domna, dat vorig jaar opdook bij veilinghuis Christie's in Amsterdam.

Volgens de officier moet het paar hebben geweten dat het marmeren hoofd, dat als cultureel erfgoed wordt beschouwd, was gestolen uit een museum in Italië.

Tegen G. eiste het OM vandaag bij de rechtbank in Amsterdam een celstraf van een half jaar en tegen W. vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf van 120 uur. De verdachten hebben volgens de officier "puur gehandeld uit geldelijk gewin". Hoewel beiden ontkennen dat ze wisten dat het beeld was gestolen, hadden ze dit wel degelijk kunnen weten door beter onderzoek te doen op internet, meent het OM.

'Gekregen van familielid'
Het beeld is gestolen uit het Italiaanse museum Villa Adriana in Tivoli. G. verklaarde dat hij het van een familielid heeft gekregen, dat hem had verzekerd dat het niet van diefstal afkomstig was. "Ik wist het absoluut niet en heb het tot in de puntjes uitgezocht op internet en niks kunnen vinden", was een van de weinige dingen die hij er tegen de rechtbank over wilde zeggen.

Zoals bij het tv-programma
W., die een relatie had met G. en niet op de zitting aanwezig was, verklaarde eerder dat haar was verteld dat het beeld uit de erfenis van haar schoonvader kwam en in de opslag lag bij een oom. Die zou het naar zijn moeder hebben gebracht. Daarop is contact gezocht met Christie's, om zoals ze zelf zeggen meer informatie over het beeld in te winnen. "Zoals het gaat bij het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch", zei G.'s advocaat.