Ga naar Content

Onrust na koolmonoxidevergiftiging: 'Dit moet toch onderzocht worden?'

HOOFDDORP Veel bewoners van het wooncomplex aan de Grote Belt in Hoofddorp vragen zich af of hun huis nog wel veilig is. Woensdag werden plotseling meerdere mensen onwel door koolmonoxidevergiftiging. Een vrouw en twee kinderen werden overgebracht naar het ziekenhuis.

"Mijn dochter heeft vaak hoofdpijn en voelt zich afwezig. Mijn vrouw ligt dagenlang op de bank omdat ze niet kan opstaan", zegt een ongeruste bewoner. "Dat komt toch ergens vandaan en dat moet toch onderzocht worden?"

"De koolmonoxide heeft ons wakker geschud", gaat hij verder. Volgens hem hebben veel bewoners al langere tijd last van gezondheidsproblemen. "Er zijn meerdere problemen in het pand. Schimmel, slecht onderhoud, asbest. Iedereen heeft hoofdpijn. Als ik het aan de buren vraag, hoor ik hetzelfde." 

Oorzaak
Afgelopen woensdag werd er in meerdere woningen koolmonoxide aangetroffen. Veel bewoners wilden hun huizen niet meer in en zaten al de hele middag met stoeltjes op de stoep. De eerste nacht kregen ze een slaapplek aangeboden in een hotel. 

De brandweer plaatste koolmonoxidemelders en volgens de woningbouwcorporatie Ymere zijn de woningen inmiddels weer veilig. Waarschijnlijk is de vergiftiging veroorzaakt door een combinatie van factoren: het opstoken van de ketel en slechte ventilatie. "Een van de oplossingen was het dichtmaken van een ventilatiepijp. De bewoners kunnen nu weer veilig slapen," aldus Coen Springelkamp van Ymere.  
 
Angst
Toch zijn de bewoners er niet gerust op. Sommige gezinnen slapen ook vanavond nog niet thuis. Volgens hen is er 30 jaar geen onderhoud geweest. Ze willen eerst zwart op wit hebben dat de situatie écht veilig is. 
 
De woningbouwcorporatie geeft toe dat er het nodige onderhoud moet gebeuren aan de woningen, maar wil niet spreken van achterstallig onderhoud. Binnenkort zullen de woningen worden gerenoveerd. "Maar dat staat los van wat hier is gebeurd", benadrukt Springelkamp. 
Foto: