Ga naar Content
Noord-Holland

Hells Angels-president dreigde al vóór autobrand: "Burgemeester laten zien wat terreur is"

11 mei 2017, 15.24 uur · Aangepast 12 mei 2017, 17.31 uur
Door: · Foto: HFV / Michel van Bergen

SCHIPHOL Het Openbaar Ministerie (OM) is ervan overtuigd dat de Haarlemse Hells Angel-president Lysander de R. opdracht heeft gegeven de auto van Bernt Schneiders in brand te steken.

Dat bleek tijdens de eerste pro forma-zitting tegen de 35-jarige De R., vanochtend in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Daar staan vandaag en morgen ook acht andere clubleden en zijn vriendin terecht voor een groot aantal strafbare feiten. 

Lees ook: Rechtszaak tegen Haarlemse Hells Angels van start 

Onder meer met afluisterapparatuur in de auto's van de chapterleden heeft het OM belastend bewijs tegen De R. en zijn kompanen verzameld. Zo zou zijn gebleken dat de president een rol speelde bij de brand waarbij de auto van toenmalig burgemeester Schneiders in vlammen opging. 

Aankondiging
De R. en zijn advocaat ontkennen, maar volgens het OM spreken de tapes boekdelen. Toen De R. in 2015 werd opgepakt voor andere feiten, sprak Schneiders zijn hoop uit dat daarmee een einde zou komen aan de terreur. In een opgenomen gesprek is het weerwoord van De R. te horen: "Ik zal de burgemeester laten zien wat terreur is."  

Lees ook: Burgemeester Haarlem: "Ik werd gewekt door twee harde knallen" 

Kort daarna, als De R. in afwachting van de rechtszaak is vrijgelaten, ontmoet hij Schneiders bij een tankstation. Op beelden van bewakingscamera's, die de ontmoeting vastleggen, is te zien dat De R. boos en dominant reageert op Schneiders. Als De R. daarna in zijn auto stapt, legt de afluisterapparatuur in zijn auto vast dat hij het kenteken van Schneiders hardop herhaalt. 

Het OM stelt dat die uitspraak niet al letterlijk moet worden genomen. Niet De R. zelf, maar een van zijn stromannen zou Schneiders' auto in de nacht van 14 op 15 juni in lichterlaaie hebben gezet. 

Leiding criminele organisatie
De officier van justitie vertelde De R. dat hij naast deze en andere brandstichtingen ook wordt verdacht van geweldpleging, bedreigingen, afpersing, wapenbezit en leiding geven aan een criminele organisatie. 

Zo zou hij ook betrokken zijn geweest bij het geweld tussen de Hells Angels en de rivaliserende motorclub Mongols, vorig jaar bij het Van der Valk-hotel in Rotterdam. 

Rogues MC
Verder zou hij Sjaak Kalverboer, eigenaar van sporthal De Weijver in Hoogwoud, hebben bedreigd. Volgens het OM deed hij dat om te voorkomen dat motorclub Rogues MC een show in de hal zou houden. Het whatsapp-bericht met de bedreiging is volgens het OM uit een auto van één van de chapterleden verstuurd. 

Lees ook: Haarlemse Hells Angels gelinkt aan beschietingen sporthal De Weijver

Ondanks de talloze aanwijzingen, blijkt het voor het OM lastig de zaak tegen De R. volledig rond te krijgen. "Er zijn mensen die de boot volledig afhouden", zegt de Officier van Justitie over het gebrek aan medewerking van getuigen en betrokkenen.