Ga naar Content

Buurt fel tegen nieuwe woontoren Haarlem: 'Zorgt voor overlast en onveilig verkeer'

HAARLEM Op een klein stukje grond, pal naast een honkbalveld, wil Haarlem een woontoren van 35 meter hoog laten bouwen. Dat past allemaal net. Of eigenlijk net niet. De toekomstige huurders moeten zelfs tekenen dat zij geen bezwaar maken tegen licht- en geluidsoverlast. De buren vinden een woontoren hier niet op zijn plaats en willen dat de rechter de gemeente terugfluit.

Morgen is de komst van de woontoren een hamerstuk in de gemeenteraad. Het appartementencomplex met 59 woningen past niet volgens de regels, maar de politici geven in meerderheid toch toestemming. De wijkraad De Krim wil dit besluit voor de rechter aanvechten. Het Mendelcollege, naast het stukje grond aan de rand van het Pim Mulier Sportpark, overweegt hetzelfde te doen.

Verkeersveiligheid in gevaar
Volgens rector John Gooijers van de middelbare school komt de verkeersveiligheid van de 1.700 leerlingen in gevaar wanneer er vooral 's ochtends extra verkeer voor de deur komt. Ook raakt de school parkeerplekken kwijt die nodig zijn op drukke dagen als open dagen of ouderavonden.

De voorzitter van de wijkraad, Hans Pos, voorziet dat de nieuwe bewoners bij hem komen klagen wanneer ze last van overlast gaan krijgen. De gemeente wil die klachten voor zijn door de huurders een contract te laten tekenen. Ook krijgen ze verduisterende gordijnen aangeboden.

Pos denkt ook dat er grote problemen gaan ontstaan met parkeren. In het weekeinde staat het stukje grond vol met auto´s van sporters omdat er te weinig parkeerplaatsen zijn op het sportpark.

Overlast
Ook gaat Pos voor de rechter bepleiten dat de appartementen op minimaal 50 meter van het honkbalveld moet worden gebouwd. De balkons komen nu op acht meter van het hek. Dat mag niet volgens de regels van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, bepleit Pos. Hij denkt dat de nieuwe bewoners 's avonds en in het weekeinde veel licht- en geluidsoverlast zullen krijgen.

De gemeenteraad vindt de komst van 59 nieuwe woningen belangrijker dan deze bezwaren.

Foto: Illustratie van CRA Vastgoed