Ga naar Content

Grote brand verwoest bedrijfspand Zaandam, woningen ontruimd

ZAANDAM Een grote brand heeft vannacht een bedrijfsverzamelgebouw in een woonwijk in Zaandam in de as gelegd. Omwonenden moesten hun huis uit, maar zijn inmiddels weer terug.

De brand aan de Oostzijde brak rond 1.00 uur uit. Het vuur greep snel om zich heen en omdat er brandbare middelen in het pand lagen opgeslagen, sprak de Veiligheidsregio al snel van een zeer grote brand.

Twaalf brandweerwagens
Vanwege het gevaar op overslag, kwam de brandweer met groot materieel ter plaatse. Terwijl met twaalf brandweerwagens de brand werd bestreden, kregen omwonenden kregen het advies ramen en deuren te sluiten en mechanische ventilatiesystemen uit te schakelen.  

Toen de brand oversloeg op enkele schuren achter het bedrijfspand, werden de bewoners van de bijbehorende woningen geëvacueerd. Volgens getuigen stonden bewoners van ongeveer twaalf huizen tijdelijk op straat. Inmiddels mogen ze allemaal weer naar huis.

Nageblust
Snel na de ontruiming, rond 4.00 uur, had de brandweer het vuur onder controle. Nadat het sein brand meester was gegeven, heeft de brandweer nog enige tijd nageblust. Van het pand is vrijwel niets meer over. Na afloop heeft de brandweer in omliggende woningen metingen verricht. 

Een ooggetuige die bij één van de bedrijven in het pand werkt, liet aan onze mediapartner RTV Zaanstreek weten dat de brand zou zijn begonnen in de werkplaats van een timmerman. De brand zou vervolgens zijn overgeslagen naar een naastgelegen wijnhandel.  

Voor zover bekend is er niemand gewond geraakt. 

Brand in gebouw #Oostzijde #Zaandam zeer groot bij overlast van rook sluit ramen en deuren zet mechanische ventilatie uit

— VrZW (@VrZW) May 9, 2017