Ga naar Content
Noord-Holland

Organisator vluchtelingenherdenking: "Ik ben bedreigd"

4 mei 2017, 20.41 uur
Door: · Foto: AT5

AMSTERDAM (AT5) Rikko Voorberg, de initiatiefnemer van de herdenking voor vluchtelingen vanavond in Amsterdam, zegt te zijn bedreigd vanwege zijn initiatief. Op last van de burgemeester werd de herdenking al verplaatst van het Rembrandtplein naar de Nieuwmarkt. Maar vanwege de commotie besloot Voorberg de herdenking daar af te blazen en een herdenking te houden in de Protestantse Diaconie.

De woorden die Voorberg naar zijn hoofd geslingerd kreeg zijn niet mis. "'Sterf varken en we zijn erbij'. Dat is niet heel fijn", zegt Voorberg. 

Lees ook: Omstreden vluchtelingenherdenking gaat toch niet door

Aangifte
De vele bedreigingen zijn hem niet in de koude kleren gaan zitten. De organisator gaat dus in gesprek met de politie om te kijken of hij aangifte gaat doen. "Het was heel erg veel. Dus ik lees mijn Twitter updates niet meer en mijn berichtverzoeken op Facebook lees ik ook niet meer."

Drieduizend witte kruizen
Het idee was om - vandaag in Amsterdam - met drieduizend witte kruisen stil te staan bij de omgekomen vluchtelingen aan de Europese grens. Dat zou eerst op het Rembrandtplein gebeuren, maar werd later verschoven naar de Nieuwmarkt. Tot woede van het Cidi - het Centrum Informatie en Documentatie Isarel. 

Geen plek
"Het CIDI kwam eigenlijk vrij snel met het bericht van: 'Dit is de plek waar al die deportaties hebben plaatsgevonden'. Toen dacht ik: er is nog steeds geen rust. Er is blijkbaar geen plek in deze stad. Want als we nagaan waar in de stad dit soort dingen hebben plaatsgevonden, dan is dat heel erg veel. Dus dan is er geen plek om de verantwoordelijkheid die we voelen naar aanleiding van wat er gebeurd is in beeld te brengen."

De herdenking voor omgekomen vluchtelingen zal nu plaatsvinden in de Protestantse Diaconie aan de Nieuwe Herengracht. Die begint vanavond om 19.00 uur.