Ga naar Content

Noord-Holland loopt achter met aanleg glasvezelinternet

NOORD-HOLLAND Steeds minder huishoudens, scholen en kleine bedrijven worden voorzien van een internetaansluiting via glasvezel, terwijl dat de snelste vorm van internet is. Ook in Noord-Holland zijn maar weinig glasvezelverbindingen.

Glasvezel is vrijwel altijd sneller dan de oudere telefonie- en kabelnetwerken van KPN en Ziggo. In totaal profiteren 2,7 miljoen huizen in Nederland nu van supersnel internet via glasvezel, maar het gaat nog lang duren voordat iedereen op deze manier data kan down- en uploaden, omdat het steeds minder wordt aangelegd.

De NOS liet de aanleg van glasvezel analyseren door een adviesbureau. Daaruit blijkt dat op het hoogtepunt in 2013 in zes maanden tijd nog bijna 300.000 huizen op het glasvezelnetwerk werden aangesloten, terwijl dat het afgelopen jaar maar bij minder dan 50.000 huizen gebeurde.

Randstad loopt achter
Uit de analyse blijkt verder dat steden in de Randstad achterlopen op de rest van Nederland. Zo is in Amsterdam slechts 17 procent van de huizen aangesloten, in Haarlem 7 procent en Alkmaar zelfs maar 1 procent. Slechts in een klein aantal gemeenten ligt dat percentage veel hoger, zoals in Heiloo (97 procent) en de Haarlemmermeer (73 procent). 

Oorzaak is de overname van Reggefiber, de grootste bouwer van glasvezelverbindingen voor consumenten, door KPN in 2014. Sindsdien legt Reggefiber veel minder glasvezel aan. KPN focust vooral op de verbetering van het ADSL-netwerk. Concurrent Ziggo legt zelfs helemaal geen glasvezel aan.

Duur en riskant
De aanleg van glasvezel is een dure aangelegenheid en voor veel kleine bedrijven niet te betalen. Bovendien is het voor telecomaanbieders riskant om te investeren in glasvezel, omdat niet iedereen met een glasvezelverbinding ook daadwerkelijk een glasvezelabonnement neemt. 

Foto: Shutterstock