Ga naar Content

Gemummificeerde kat gevonden in kruipruimte van woning

IJMUIDEN Bram Teeuwen dacht eerst dat hij een paar oude doeken zag liggen in de kruipruimte onder zijn kluswoning in de oude Jan Ligthartschool in IJmuiden. Maar toen hij goed keek, zag hij dat het een gemummificeerde kat was.

Teeuwen was bezig met het leggen van electriciteitsleidingen onder de vloer van zijn nieuwe appartement in de vroegere Jan Ligthartschool, toen hij de vondst deed. Het dier is nog opmerkelijk gaaf, terwijl hij vermoedelijk al vele jaren in de kruipruimte heeft gelegen, misschien wel sinds de bouw van de school in 1928. 

Behalve de kat trof hij een editie van het Haarlems Dagblad aan, waarschijnlijk van ver voor de Tweede Wereldoorlog, en een leeg blikje Heineken. Maar de kat was uiteraard het meest bijzonder. 

Museumstuk
Teeuwens vriendin stelde voor het dier over te dragen aan het Pieter Vermeulen Museum in Driehuis en zo geschiedde. Conservator Wim Bosch is blij met de kat. "Prachtig." Hij sluit niet uit dat het dier het pronkjuweel van de verzameling wordt. "Ik denk dat de kat wel wat bezoekers gaat trekken. Zeker in de vakantietijd."

Omdat de mummie groter is dan een gemiddelde kat, zou het ook kunnen gaan om een hond of een vos. Maar volgens het Bosch gaat het wel degelijk om een kat. "De vorm van de kop, het lijf, de pootjes. Geen twijfel mogelijk dat het een kat is."

Foto: