Ga naar Content

Scholier Güner (16) mag morgen gedicht voordragen op de Dam

HEEMSTEDE Güner Tuzgöl uit Heemstede staat morgen een spannende dag te wachten. Dan mag hij op de Dam tijdens de Nationale Herdenking voor duizenden mensen zijn gedicht voordragen. Hij kan nu nog nauwelijks een voorstelling maken van hoe het zal zijn.

De 16-jarige havo-scholier van het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem kent het gedicht ondertussen uit zijn hoofd. Hij is wel zenuwachtig voor morgen, maar slaapt er niet minder om. De tiener heeft een handige manier bedacht om zijn zenuwen in bedwang te houden. "Het gaat niet om mij, maar het gaat om de slachtoffers die we moeten herdenken. Dat maakt me minder zenuwachtig."

Koning ontmoeten
Meer gespannen is hij voor het ontmoeten van de Koning en de Koningin. "Dat ik ze een handje mag geven, daar ben ik nog zenuwachtiger voor dan voor het gedicht voordragen. Wat ik tegen ze ga zeggen? 'Hallo' denk ik."

Lees ook: Heemsteedse scholier mag gedicht voordragen tijdens Nationale Herdenking

Tijdens een les kreeg hij met klasgenoten de opdracht een gedicht te schrijven. Hij wist dat hij meedeed aan de dichtwedstrijd 'Dichter bij 4 mei', maar daar bleef het ook bij. Dat hij zou winnen, had hij nooit gedacht. "Toen ik hoorde dat ik was uitgekozen, was ik helemaal in shock. Ik kreeg er een heel raar gevoel van."

Huilen
Zijn korte gedicht maakt indruk. "Ik heb gehoord dat sommige mensen kippenvel krijgen van mijn gedicht, dat ze het heel mooi vonden en een collega van mijn moeder moest bijna huilen."

Het gedicht, dat geen titel draagt, is hier te lezen.

Foto: ANP