Ga naar Content
Noord-Holland

Zinken van veerpont voor kust van Texel 'was te verwachten'

2 mei 2017, 13.25 uur · Aangepast 2 mei 2017, 14.14 uur
Door: · Foto: KNRM / Twitter

TEXEL Al bij vertrek uit de haven van Rotterdam waren er twijfels of de veerpont Siebengebirge wel de eindbestemming (Finland) zou halen. Dat meldt de Duitse krant General-Anzeiger. Afgelopen zondag maakte de pont slagzij en sloeg ten westen van Texel om.

Van 1969 tot de zomer van 2015 vervoerde de veerpont passagiers over de Rijn. Na deze jarenlange trouwe dienst werd het schip verkocht aan Finland, maar daar is 'ie nooit aangekomen. Tijdens de reis naar de nieuwe bestemming ging het mis.

"Eigenlijk had de sleper, die de pont voorttrok, meteen om moeten keren", vertelt een ooggetuige aan de krant. "In het begin zag alles er nog goed uit, maar al snel na de aftocht onstonden er problemen. De pont dreigde direct te kapseizen."

Lees ook: Veerpont voor de kust van Texel gezonken

De sleper probeerde de positie van de veerpont nog te stabiliseren om ongelukken te voorkomen, maar dat mocht niet baten. Voor de kust van Texel sloeg de pont om en begon te zinken. Voor de gealarmeerde medewerkers van KNRM Den Helder was er geen redden meer aan. Toen zij met twee pompen aankwamen bij de plek des onheils, was de veerpont al gezonken. 

Niet geschikt voor de zee
Er wordt nog onderzoek gedaan naar wat er precies is misgegaan. De Siebengebirge was volgens de kustwacht geen zeeschip, en dus niet geschikt zijn om op zo'n manier te worden vervoerd. Volgens de ooggetuige was het daarom te verwachten dat het mis zou gaan. 

Toen de veerpont omsloeg was er niemand aan boord en er raakte dus ook niemand gewond. Wanneer het gezonken vaartuig geborgen wordt, is nog onbekend.