Ga naar Content

Zorgen om woningbouw Limmen: 'Woonbehoefte eigen inwoners wordt vergeten'

LIMMEN Tientallen inwoners van Limmen maken zich zorgen of er straks nog wel woningen zijn voor de jeugd en senioren. Aan de randen van het dorp worden honderden nieuwe woningen gebouwd, maar voor wie?

Het gevoel leeft dat er vooral voor mensen van buitenaf gebouwd wordt en dat de woonbehoefte van eigen inwoners wordt vergeten. Limmer Ton Valkering is er niet gerust op. Samen met andere dorpsbewoners heeft hij een brief naar de gemeente geschreven om opheldering te krijgen over het woningbouwbeleid.

Daarnaast is er een petitie gestart om te peilen hoe andere Limmers er over denken. Er worden de komende jaren bijna zeshonderd huizen gebouwd in Limmen. Het dorp met zo’n zevenduizend inwoners groeit flink door het project Limmer Zandzoom. Maar voor wie die woningen bedoeld zijn krijgt Valkering maar niet helder bij de gemeente.

Laatste kans
"Dit is de laatste bebouwbare grond in Limmen, daarna is het vol. Als we daarna nog met mensen uit het dorp willen bewegen, dan kan dat niet meer",  stelt Valkering. Inmiddels zijn de eerste woningen gebouwd, maar volgens Valkering ontbreekt het de gemeente aan visie. "Althans ik krijg dat niet helder."

Valkering en zijn medestanders vinden steun bij het inspraakcollectief Zandzoom Limmen. Het collectief is opgericht na negatieve ervaringen met de eerste opgeleverde woningen van Zandzoom. "Dat wat gebouwd wordt, moet aansluiten op de behoefte van de gemeenschap", licht Ikina Morsch van het collectief toe. "Daarnaast willen we dat het karakter van het dorp behouden blijft."

Gemeente
De gemeente Castricum laat in een schriftelijke reactie aan NH Nieuws het volgende weten: "Er is regelmatig overleg met het inspraakcollectief. Limmer Zandzoom wordt stap voor stap ontwikkeld. Na de ervaringen van de eerste bouwfase zal het proces rond de volgende bouwfasen nog zorgvuldiger gevoerd worden. Wie een woning koopt, daar gaat de gemeente niet over. Niettemin biedt de Zandzoom een goede kans voor inwoners van Limmen."

De gemeente en de bezorgde Limmers lijken voorlopig nog niet uitgesproken. Valkering: "Het enige bestaansrecht van de gemeente is de gemeenschap en wij willen dat ze in alles de gemeenschap voorop stellen". "En wij willen daar heel graag aan bijdragen", vult Morsch aan. "Dus wij zijn niet tegen, wij zijn juist vóór."

Foto: NHNieuws/ Anne Klijnstra