Ga naar Content
Noord-Holland

Boommarter rukt op: nu door heel Amsterdam gezien

27 april 2017, 19.25 uur · Aangepast 28 april 2017, 01.06 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM Je verwacht ze misschien eerder in bosrijke gebieden, maar ook in de stad heeft de boommarter het uitstekend naar z'n zin. Nu er één in het Amsterdamse Geuzenbos is gespot, staat vast dat het roofdier overal in de hoofdstad voorkomt.

Dat meldt Natuurbericht.nl vandaag. Hoewel de boommarter de afgelopen decennia al in veel stadsdelen werd gespot, bleef het Westelijk Havengebied lange tijd een no go-area voor het dier.  

Snel ging de kolonisatie van de hoofdstad zeker niet. Nadat in 1987, 2004, 2007 en 2009 dode boommarters werden gevonden, werd het eerste levende exemplaar pas in 2011 gespot. Sindsdien worden ze steeds vaker gezien, al worden er ook ieder jaar een paar doodgereden.

Steenmarter
Behalve de boommarter is ook de steenmarter aan een flinke opmars bezig. De hermelijn, wezel en de bunzing - alle drie martersoorten - waren alle vaste inwoners van de Amsterdam.

Volgens de Amsterdamse stadsecoloog zou de otter weleens de volgende martersoort kunnen zijn, want van het Naardermeer naar Amsterdam is maar een kleine stap.