Ga naar Content
Sport

Amsterdam ArenA wordt Johan Cruijff ArenA

25 april 2017, 20.32 uur · Aangepast 26 april 2017, 01.05 uur
Door: · Foto: Shutterstock / Beeldbewerking NH

AMSTERDAM Op de dag dat Johan Cruijff 70 jaar zou zijn geworden, is bekend geworden dat de ArenA de naam van de voetballegende gaat dragen. Dat hebben het bestuur van de Amsterdam ArenA (Stadion Amsterdam), de directie van AFC Ajax NV en de burgemeester en wethouders Sport en Deelneming van de gemeente Amsterdam in een intentieovereenkomst afgesproken.

De partijen willen "de beste voetballer die Amsterdam en Nederland heeft gekend een waardig eerbetoon geven", schrijft Ajax in een bericht op de website. "De betrokken partijen zijn ervan overtuigd dat de nagedachtenis van Johan Cruijff op deze manier recht wordt gedaan, en spreken de hoop uit dat de Johan Cruijff ArenA een inspiratiebron wordt voor voetballers van over de hele wereld."

Verheugd en vereerd
Johan Cruijff overleed ruim een jaar geleden op 68-jarige leeftijd. Direct gingen er stemmen op om de ArenA naar hem te vernoemen. Zijn familie had al aangegeven het een mooi eerbetoon te vinden als het stadion omgedoopt zou worden. Johans zoon Jordi heeft volgens de club namens de familie laten weten verheugd en vereerd te zijn met de plannen.

Lees ook: Deze voetballers hebben wél een eigen straat in Noord-Holland

De afspraken worden volgens Ajax binnen zes maanden in een definitief contract voorgelegd aan de gemeenteraad, de directies en raden van commissarissen van de Stadion Amsterdam en Ajax.

Ook heeft het college van B en W besloten om een straat, plein of brug in Amsterdam naar Johan Cruijff te vernoemen.

Lees ook: Er is al jaren een Johan Cruijffbrug in Amsterdam en niemand die het weet

Waarom het zo lang duurde
Na de dood van de voetballegende tekenden tienduizenden mensen al een petitie om het stadion, de thuisbasis van Ajax, naar Cruijff te vernoemen. Ook de gemeente Amsterdam sprak zich hiervoor meteen uit. De directeur van de Amsterdam ArenA gaf daags na het overlijden eveneens aan de mogelijkheid voor een naamsverandering serieus te willen bekijken. Toch duurde het nog even voordat het zover was. Zo moesten niet alleen de nabestaanden toestemming geven, maar ook de aandeelhouders en de acht grote 'founders' Philips, Bouwcombinatie Stadion Amsterdam, Grolsch Bierbrouwerij, KPN, RAI, ABN AMRO Bank, Coca Cola en de Nederlandse Staatsloterij.