Ga naar Content
Noord-Holland

Creatieve ondernemers ontroostbaar na brand Amsterdam: "M'n levenswerk is weg"

24 april 2017, 22.09 uur · Aangepast 24 april 2017, 22.25 uur
Door: · Foto: HFV

AMSTERDAM (AT5) Twee dagen na de verwoestende brand in het Westelijk Havengebied wordt steeds duidelijker hoe groot de schade is. Een groep creatieve ondernemers deelde daar samen een loods. Decorstukken, kunstwerken, foto-materiaal en attributen; ze zijn het allemaal kwijt en het is nog maar de vraag of ze kunnen terugvallen op hun verzekering.

 "Het is allemaal weg", zegt ondernemer Daniël de Jong vol ongeloof. "Je ziet ook de hitte van het vuur, gewoon destruction. Alles is weg. Het is helemaal met de grond gelijk gemaakt." 

Lees ook: Grote brand verwoest gebouw in Westelijk Havengebied Amsterdam

Ook Ewout Schilperoort is geraakt: "Ik heb vier of vijf keer gejankt als een klein kind, het is gewoon niet normaal. Je schrikt je gewoon helemaal wezenloos."

Onvervangbaar
In de loods lagen spullen die niet te vervangen zijn. "Een heleboel tekeningen. Ik ben op mijn twaalfde begonnen met tekenen als een vorm van mijn woede van de wereld te verwerken. Het is mijn levenswerk", aldus Daniël.

Tot overmaat van ramp is het merendeel van deze ondernemers niet verzekerd. De bedrijven zaten met zijn allen in een gezamelijke loods. Daardoor is het onmogelijk om je te verzekeren tegen brand. De verzekeraars eisen namelijk dat spullen in een afgesloten ruimte staan. Dat was hier dus niet het geval.

Verzekering
"De verzekering wordt heel lastig voor iedereen. Dat komt waarschijnlijk niet helemaal goed", zegt Ewout. Daniël: "Geld uitkeren is geen hobby van verzekeringsmaatschappijen. Veel zijn er niet verzekerd. Dat wordt een probleem."

Om de ondernemers een steuntje in de rug te geven, wordt er op 13 mei een benefietavond voor ze georganiseerd in de Westerunie.