Noord-Holland

Ajax kan titel wel vergeten na verlies van PSV

23 april 2017, 20.46 uur · Aangepast 23 april 2017, 22.46 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Kay in 't Veen

EINDHOVEN Wat gevreesd werd, werd ook bewaarheid. Na de loodzware uitwedstrijd van Ajax tegen Schalke 04 van donderdag verloor Ajax in Eindhoven van PSV. In een bepaald niet hoogstaande wedstrijd, met veel fouten en overtredingen werd het 1-0, zodat Ajax een mogelijk kampioenschap wel kan vergeten. Er zat veel emotie in het duel, maar goed voetbal leverde dat niet op.

PSV begon furieus aan het duel en Ajax had even tijd nodig om zich onder die druk uit te werken. Het bleef een rommelige wedstrijd met veel fouten en overtredingen. De grootste kansen aan beide zijden ontstonden uit vrije trappen. Daardoor kwam PSV na 25 minuten spelen op voorsprong. Jürgen Locadia schoot de bal van zo'n 24 meter over de muur in de hoek. Keeper André Onana kon er niet aan komen.

25' ⚽ GOAL! Locadia 1-0.#psv #psvaja#locadia #erdivisie pic.twitter.com/9fp0Duh6BE

— Dutch Goals And More (@DutchGoalsAMore) April 23, 2017

Hakim Ziyech kreeg twee van zulke kansen in de eerste helft maar wist die niet te verzilveren en ook in de tweede helft lukte het hem niet.

De PSV-spelers liepen veel, waar de vermoeide Ajacieden toch wat moeite mee hadden na de slopende wedstrijd met verlenging tegen Schalke 04 van afgelopen donderdag.

Opmerkelijk was ook dat veel Ajacieden geregeld uitgleden in de eerste helft. Na de rust was dat minder, dus waarschijnlijk hebben de spelers gewisseld van schoeisel. Bertrand Traoré liep al vroeg in de eerste helft een liesblessure op, maar pas kort voor rust werd hij vervangen door Justin Kluivert. Na de rust bleef Younes achter in de kleedkamer en kwam David Neres in het veld.

De tweede helft werd ontsierd door grote zwarte rookwolken die door supporters werden veroorzaakt. Scheidsrechter Blom legde de wedstrijd kort stil voor overleg, maar liet toch doorspelen, hoewel de rook ook langzaam het veld op kwam.

Dikke, zwarte rookwolken in een hoek van het Philips-stadion #psvaja pic.twitter.com/8fMmNFkKFr

— Daniel Schoonenboom (@Schoonenboom) April 23, 2017

Tien supporters, vier beveiligers en een steward hadden last van ademhalingsproblemen of van hun ogen en moesten door de EHBO worden geholpen. Zo zag dat er buiten het stadion uit.

Rookbommetje. #psvaja pic.twitter.com/vzE8AVWfm4

— mark (@013mark) April 23, 2017

Het spel bleef lang vooral beperkt tot het middenveld, waar beide ploegen moeite hadden om de bal in de ploeg te houden. Toch wist Ajax langzaam het spel wat naar zich toe te trekken, maar de kansjes die daaruit ontstonden werden niet benut.

Opstootje
Vier minuten voor tijd dreigde het nog even uit de hand te lopen tussen Kluivert en Locadia, maar dat opstootje werd met twee gele kaarten bestraft voor de kemphanen. In de allerlaatste seconden van de extra tijd had PSV nog de kans om er 2-0 van te maken toen de ploeg met twee man alleen voor Onana kwam te staan, maar de keeper voorkwam de goal met hulp van Neres.

Richten op Europa League
Ajax heeft nu vier punten achterstand op Feyenoord, met nog twee wedstrijden te gaan, waardoor een kampioenschap alleen theoretisch nog mogelijk is. De Ajacieden krijgen nu even rust om bij te komen van een paar weken met twee wedstrijden per week. Daarna wacht de eerste halve finale van de Europa League tegen Olympique Lyon op 3 mei in de Amsterdam ArenA.

Opstelling PSV: Zoet; Arias, Isimat, Moreno, Brenet; Pröpper, Guardado, Van Ginkel; Ramselaar, Locadia, Bergwijn (S. de Jong/69)

Opstelling Ajax: Onana, Veltman, Sánchez, De Ligt, Viergever, Schöne (V.d.Beek/74), Ziyech, Klaassen, Traoré (Kluivert/43), Dolberg, Younes (Neres/46).