Ga naar Content
Noord-Holland

Grote brand in woonboerderij Alkmaar: sluit ramen en deuren

22 april 2017, 20.31 uur · Aangepast 23 april 2017, 15.38 uur
Door: · Foto: Maurice Amoureus

ALKMAAR Aan het begin van de avond is er brand uitgebroken in twee-onder-één-kapwoning in Alkmaar. Het gaat om een woonboerderij met een rieten dak aan de Westerstraat in Oudorp. De rookontwikkeling is inmiddels afgenomen, maar de brand is nog niet onder controle.

De brandweer is met meerdere eenheden ter plaatse. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio laat aan NH weten dat er niemand meer in de woning aanwezig is. "Er zijn geen slachtoffers gevallen", verduidelijkt ze. Wel moeten de woningen als verloren worden beschouwd. 

Het vuur sloeg enige tijd uit het punt van het dak, maar nadat de bluswerkzaamheden waren begonnen stegen er alleen nog dikke rookpluimen boven de woonboerderij uit. Die trokken niet alleen over de wijk, maar ook door de Oudorpse straten.

NL Alert
Vanwege die hevige rookontwikkeling zijn omliggende straten afgesloten, laat de woordvoerder weten. In een grotere straal hebben mensen een NL Alert ontvangen, waarin zij worden opgeroepen naar binnen te gaan en ramen en deuren te sluiten.  

De Veiligheidsregio raadt via Twitter omstanders 'dringend' aan om uit de rook te blijven. Dat is echt nodig, zo blijkt uit waarnemingen van de woordvoerder ter plaatse. "Mensen gaan met een zakdoekje voor hun mond in de rook staan."

Geen sein brand meester
Inmiddels is de rookontwikkeling wat minder dan in het begin, maar de brand is nog niet onder controle. Het advies om ramen en deuren gesloten te houden, blijft daarom gelden. Naar verwachting duurt het blussen tot middernacht, mogelijk wordt het sein brand meester eerder gegeven. 

Buren van wie de woningen vol rook staan en daarom niet terug naar huis kunnen, worden opgevangen in bar Nico, aan de Herenweg 81. Zodra hun woningen zijn geventileerd, kunnen zij terug naar huis. 

#Brand woonboerderij #Westerstraat #Oudorp. Vedere informatie volgt.

— Veiligheidsregio NHN (@vrnhn) April 22, 2017

#Brand woonboerderij #Westerstraat #Oudorp. Vedere informatie volgt.

— Veiligheidsregio NHN (@vrnhn) April 22, 2017

#brand Oudorp. Onze straat is volledig blauw. pic.twitter.com/mqehduxIVn

— Martin Smit (@_martinsmit) April 22, 2017

RT@vrnhn
NL Alert #brand voor inwoners van #Oudorp en omgeving: voor informatie volg #NHNieuws. pic.twitter.com/Pq91Jk9PZL

— Aart van Oosten (@yellow_flame) April 22, 2017