Ajax bereikt halve finale Europa League na wederopstanding in Gelsenkirchen

GELSENKIRCHEN De knappe prestatie van Ajax vorige week werd bijna door Schalke 04 te niet gedaan. In het gifgroen was Ajax alles behalve giftig en stond na 110 minuten 3-0 achter. Twee doelpunten in de slotfase van de tweede verlenging (3-2) bezorgden Ajax alsnog een plek in de halve finale van de Europa League.

Schalke 04 opende fel en kreeg na 40 seconden al een enorme kans via Leon Goretzka. De talentvolle middenvelder schoot de bal maar een meter naast het doel van André Onana. De Kameroense doelman werd in de tweede minuut gered door de paal, na een inzet van Maximilian Mayer.

De Duitse storm ging even liggen en dat kon Ajax goed gebruiken. Het kwam daardoor beter in de wedstrijd en kreeg kleine kansjes via Nick Viergever (omhaal) en een inzet van Lasse Schöne. Bertrand Traoré deed de drieduizend Amsterdammers in het stadion juichen, maar de spits uit Burkina Faso stond buitenspel. Het eind van de eerste helft zette Schalke weer een offensief in, maar Matthijs de Ligt, Viergever en Onana hielden Ajax op de been.

Tweede helft
Ajax kreeg gelijk na rust een vrije trap op een gevaarlijke positie. Schöne schoot de bal echter op de vuisten van Ralf Fährmann. In de 53e minuut kwam Schalke op een 1-0 voorsprong. Een counter werd door Goretzka voorbij Onana geschoten. Direct na het doelpunt bracht de thuisploeg Klaas-Jan Huntelaar en zette het nog meer druk op de Amsterdammers.

53' ⚽ GOAL! Goretzka 1-0.#schalke04 #schaja#goretzka #EuropaLeague #uel pic.twitter.com/ZVi7w1VrNB

— Dutch Goals And More (@DutchGoalsAMore) April 20, 2017

Schalke maakt de tweede
Twee minuten later kwam Schalke op een 2-0 voorsprong door Guido Burgstaller. De spits schoot een voorzet van dichtbij tegen de touwen en zette de stand over twee wedstrijden op 2-2. Direct daarna was het Hakim Ziyech met een gevaarlijk schot, wederom op de vuisten van Fährmann. Het spel daarna ging lange tijd op en neer zonder grote kansen voor de Amsterdammers, die ondertussen Markus Dolberg en Donny van de Beek in de ploeg hadden gebracht.

56' ⚽ GOAL! Burgstaller 2-0.#schalke04 #schaja#burgstaller #europaleague #uel pic.twitter.com/AccyK2nKnS

Rood Veltman
Na 81 minuten moest Ajax verder met tien man. Jöel Veltman kreeg twee gele kaarten snel achter elkaar. Kenny Tete nam daarna de plek in op de rechtsback. Diep in de blessuretijd kwam Ajax nog goed weg toen Onana in eerste instantie de bal los liet. De doelman herstelde zich fabelachtig. Na 94 minuten floot de Roemeense scheidsrechter de reguliere speeltijd af.

WAT EEN KANS! ? We gaan verlengen.. #schaja pic.twitter.com/uAcbY1YeHQ

— Voetbal Inside (@VoetbalInside) April 20, 2017 Schalke beslist het in de eerste verlenging
De grootste kans van de eerste verlenging kwam in de 100e minuut. Invaller Johannes Geis schoot de bal maar nipt over het doel van Onana. In de 101ste minuut kwam Schalke 04 op een 3-0 voorsprong. Een voorzet van links wordt door Daniel Caligiuri binnengekopt. Ajax kon in de eerste verlenging weinig inbrengen met een man minder.

Ajax maakt belangrijk uitdoelpunt
In de 111e minuut kwam Ajax op 3-1 dankzij Nick Viergever. De beste man aan Ajax-zijde zag een minuut eerder zijn inzet nog worden geblokt. Uit de voorzet die volgde schoot de linksback de bal in een uiterste inspanning de bal voorbij Fährmann. Ziyech en Viergever waren drie minuten later beide kansrijk, maar vergaten het duel te beslissen.

VIERGEVER! Onthoud die naam mensen! pic.twitter.com/G5VkIDvN9w

— Voetbal Inside (@VoetbalInside) April 20, 2017

In de 120e minuut maakt Amin Younes aan alle spanning een einde. De kleine rechtsbuiten benutte de overtal situatie en schoot Ajax met dat belangrijke doelpunt naar de halve finale van de Europa League. Vrijdagmiddag weet Ajax tegen wie ze het moeten opnemen in de halve finale.

Opstelling Ajax: Onana; Veltman, Sánchez, De Ligt en Viergever; Ziyech, Schöne (Van de Beek/74) en Klaassen; Kluivert (Dolberg/62), Traoré (Tete/82) en Younes

Opstelling Schalke 04: Fährmann; Riether (Avdij/112), Höwedes, Nastasic, Kolasinac; Stambouli (Huntelaar/53), Bentaleb; Caligiuri, Goretzka (Geis/84), Meyer; Burgstaller