Ga naar Content

Bouw Woon Leef: bouw zeesluis indrukwekkend in beeld

IJMUIDEN In IJmuiden wordt de grootste zeesluis ter wereld gebouwd. Vanuit de lucht is goed te zien wat voor een gigantisch project dat is.

Rob Gordijn, van aannemersconsortium Open IJ dat de sluis bouwt, loodst NH Nieuws aan de hand van spectaculaire dronebeelden langs het megaproject. "De huidige sluis is 400 meter lang, vijftig meter breed en vijftien meter diep. De nieuwe sluis is vijfhonderd meter lang, zeventig meter breed en achtien meter diep", schetst hij de drastische schaalvergroting.  

Het vergroten van de sluis heeft nogal wat voeten in de aarde. Er moeten steeds zogeheten bouwkuipen drooggelegd worden om het project te kunnen voortzetten. Daardoor wordt heien tot een minimum beperkt. Slechts op een plek moet er door de nabijheid van de ingang van de sluis in het water zelf gebouwd worden. 

Betrokkenheid
"Het is een fantastisch project om aan te werken", vertelt Gordijn enthousiast. "Zeker als je ziet dat er in de omgeving een enorme betrokkenheid is bij het project, maar ook bij het sluizencomplex." Geen toeval natuurlijk. De omgevingsmanager weet ook dat IJmuiden onstond door het graven van het Noordzeekanaal en het bouwen van de sluizen. "Je merkt dat er daarom met veel interesse wordt meegekeken naar het project."

abc5media_video_0

Foto: