Ga naar Content

Ondernemers krijgen regelmatig boetes tijdens laden en lossen: 'Het is schandalig'

HOORN Frank Botman, eigenaar van electronicazaak Sound & Vision in de binnenstad, is het meer dan zat dat hij door de parkeerwachters op de bon wordt geslingerd tijdens het laden en lossen. "Het is zo irritant en je kunt er niks tegen doen. "

De laad-en losplekken in de stad staan regelmatig vol geparkeerd met vrachtwagens of auto's van bezoekers van de stad. Botman moet dan uitwijken voor het laden en lossen en probeert niemand tot last te zijn. 

"Laatst hadden we onze bus in een parkeervak neergezet. De jongens lopen naar binnen met een doos en komen weer buiten en zien dat een handhaver weer een bon staat uit te schrijven."

Duizenden euro's aan apparatuur 
Botman probeerde nog in gesprek te gaan en uit te leggen waar ze mee bezig waren. "Hij zei dat ik de deuren van mijn bus dan maar open had moet laten staan, want dan kon hij het zien. Hij begrijpt niet dat daar voor duizenden euro's aan apparatuur in staat en dat ik dus niet de deuren open kan laten staan", vertelt Botman. 

Het frustreert hem vooral dat er geen begrip wordt getoond. "Ze kunnen toch ook even kijken naar die bus. Daar staat heel groot Botman op. Hij staat voor de winkel. Ik zou zeggen, kom even naar binnen en vraag waar we mee bezig zijn, alvorens een boete uit te schrijven. "

Botman is zeker niet de enige ondernemer die zich ergert aan het parkeerbeleid in de stad. Andere winkeliers aan de Gedempte Turfhaven reageren net zo verbolgen als hij. "Ik ga er al niet eens meer tegen in", zegt Chiara Faijdherbe van de Hoornse Outlet. "Ik neem gewoon weer 90 euro boete aan, maar het is zo zonde. "

Schandalig
Karin Obdam, van de Op=Op-winkel vindt het schandalig dat dit gebeurt. "De chauffeur heeft een schema waar hij zich aan moet houden. Hij kan niet eindeloos rondjes rijden omdat hij ook weer door moet naar een volgende stad. Hij doet nog zo z'n best om de vrachtwagen op de stoep te zetten, zodat iedereen er langs kan. Maar het maakt niet uit", zucht ze. 

Botman snapt niet dat Hoorn de ondernemers zo tegen werkt. "Ze zouden ons juist moeten helpen. Het is toch fijn als er mooie winkels in de binnenstad zitten. Die moeten aangevuld worden en we doen echt ons best om niemand tot last te zijn en ons werk goed te doen. Waarom schrijven ze dan steeds weer die boetes uit? "

De gemeente laat in een reactie weten dat het niet de bedoeling is dat handhavers alleen maar boetes uitschrijven, maar dat ze erop moeten toezien dat regels worden nageleefd en dat er ruimte moet zijn voor begrip. In het geval van Botman, zal de gemeente contact opnemen om de zaak recht te zetten. 

Verder roep de gemeente ondernemers op bezwaar te maken, indien ze het niet eens zijn met de boete.

abc5media_video_0

Foto: