Ga naar Content
Noord-Holland

VIDEO: Zaanse boa's 'arresteren' de burgemeester

20 april 2017, 16.05 uur · Aangepast 20 april 2017, 17.05 uur
Door: · Foto: Gemeente Zaanstad / Beeldbewerking NH

ZAANSTAD In een video die de gemeente Zaanstad online heeft gezet, is te zien hoe de Zaanse burgemeester Ruud Vreeman wordt 'gearresteerd'. Hij wordt in de boeien geslagen door twee boa's.

Toch hoeven inwoners van Zaanstad zich geen zorgen te maken over hun burgemeester. De video is namelijk bedoeld als ludieke manier om kenbaar te maken dat buitengewoon opsporingsambtenaren voortaan zijn uitgerust met handboeien. Als dat nodig is, kunnen de boa's vanaf nu mensen in de handboeien slaan en hen naar het politiebureau brengen. 

Dat dat tot nu toe nog niet kon, leidde soms tot 'lastige en onveilige' situaties, aldus de gemeente. Met de handboeien wil Zaanstad voorkomen dat boa's bij aanhoudingen moeten wachten op de politie om agsressieve arrestanten te boeien en te vervoeren. 

Burgemeester Vreeman is daar blij mee, zegt hij in het filmpje. "Niet omdat ik vind dat ze elke dag mensen in de boeien moeten slaan. Maar wel omdat ik vind dat de boa's, ook in moeilijke situaties, hun werk veilig moeten kunnen doen", zo legt hij uit, nadat de handboeien om zijn polsen zijn gedaan. 

Dan, als de boa's al zijn weggelopen, richt hij zich met gevoel voor theater tot de ambtenaren: "Eh, ik moet nog wel losgemaakt worden."