Ga naar Content
Noord-Holland

Volle Surinam Airways-Airbus keert tot twee keer toe terug naar Schiphol

19 april 2017, 23.30 uur · Aangepast 19 april 2017, 23.45 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

SCHIPHOL Ze hadden al in Paramaribo kunnen zijn, maar voor enkele honderden passagiers van Surinam Airways en TUI liep de dag iets anders. Hun vlucht PY993 vertrok vandaag twee keer van Schiphol, maar keerde door technische problemen ook tweemaal terug.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Dat bevestigt een woordvoerder van TUI aan NH Nieuws. Enkele tientallen passagiers hadden hun vlucht via TUI geboekt, de rest direct bij Surinam Airways. De Surinaamse Airbus A340 was 's ochtends vertrokken richting Paramaribo, maar moest vanwege een technisch mankement terug naar Schiphol.

Enkele uren later was het voor de passagiers aan boord van PY993 helaas weer raak. Bij de tweede poging om naar Suriname te vliegen, bleek er toch nog steeds iets mis te zijn en keerde het toestel opnieuw terug naar Amsterdam.

Volgens één van de inzittenden mochten de passagiers het vliegtuig in de tussentijd niet verlaten. Ze zouden over de hele dag slechts een broodje en een fles water gekregen hebben. Inmiddels zijn de passagiers ondergebracht in hotels.

Codeshare
Deze vlucht met de Surinam Airways-Airbus was een van de eerste die in samenwerking met TUI Nederland zou worden gemaakt. De twee maatschappijen hebben de handen ineen geslagen en voeren deze zomerperiode vluchten uit met een zogenaamde codeshare, waarbij tickets bij allebei de airlines kunnen worden geboekt, maar door Surinam Airways worden uitgevoerd. Vanaf juli gaat TUI ook zelf op Paramaribo vliegen.

Boeing 747
Surinam Airways heeft maar één vliegtuig dat geschikt is om de oceaan over te steken. De tweedehands Airbus A340-300 werd anderhalf jaar geleden in dienst genomen en volgde een oudere A340 op. Daarvoor vloog SLM jarenlang met een gebruikte Boeing 747-300 die eerst van KLM was.

Overigens was dit de eerste vlucht van de Airbus van Surinam Airways na een grote onderhoudsbeurt op Malta. Surinam Airways was niet bereikbaar voor een reactie.