Ga naar Content

Zorgen om tekort aan vrijwillige brandweerlieden: "Levensgevaarlijk"

EGMOND-BINNEN De brandweer in Noord-Holland heeft een groot tekort aan vrijwilligers. De nood is zo hoog dat sommige kazernes gedwongen moeten sluiten. Bijvoorbeeld in Egmond-Binnen, waar de veiligheid van bewoners onder druk staat. "In het ergste geval kan het de dood tot gevolg hebben."

De kazerne in Egmond-Binnen draaide volledig op vrijwilligers. Anderhalf jaar geleden waren er nog maar negen vrijwilligers over, omdat steeds minder mensen er tijd voor hadden. De brandweerwagen was daardoor te vaak buiten dienst. De kazerne moest noodgedwongen sluiten. Mark de Boer: "Ik ben hier met een enigszins wrang gevoel weggegaan. Ik vond het erg jammer."

Het sluiten van de kazerne kan ook nog gevaarlijk zijn. De brandweer moet nu van verder komen, dus worden de aanrijtijden niet gehaald. Iets wat potentieel levensgevaarlijk is. Albert Beukers: "Als er ooit een woningbrand zal uitbreken, dan kan het snel uitslaan. Sinds de sluiting is het gelukkig nog niet gebeurd."

Bergen
Het tekort aan vrijwilligers speelt op veel meer plekken. Ook bij de kazerne in Bergen dreigen ze in de problemen te komen. Daarom is Veiligheidsregio met een campagne begonnen om vrijwilligers te werven.

Foto: NH