Ga naar Content
Noord-Holland

Egmonders omgeslagen bierboot balen van commotie: 'We vroegen niet om hulp'

11 april 2017, 13.55 uur · Aangepast 11 april 2017, 14.13 uur
Door: · Foto: Maurice Amoureus / Kees Zwaan

EGMOND AAN ZEE Nadat een vlot van een aantal Egmonders afgelopen zondag op zee omsloeg, kwam er een massale reddingsactie op gang. Een zwaar overdreven respons, vinden de opvarenden.

Marco, Emil en een aantal andere vrienden gaan al jaren met hun biervlot de zee op als de zon schijnt, vertellen ze aan de Volkskrant. Het weer van afgelopen zondag verleidde ze er ook weer toe om hun "bierboot", een vlot van twee bij vijf meter, de zee in te trekken.

Aan het eind van de middag kantelde het vlot. De geluidsinstallatie, de koelbox en alle opvarenden raakten daardoor te water. Iemand die het vanaf het strand ziet gebeuren, belt de hulpdiensten. De KNRM heeft het gekapseisde vlot dan al gezien en gaat voor de zekerheid ook uit van het ergste.

Lees ook: KNRM haalt negen drenkelingen uit water na omslaan partyboot

Zo worden er maar liefst zeven ambulances, een traumahelikopter en commandocontainer - om de reddingsactie te kunnen coördineren - besteld. Maar toen de reddingsboot van de KNRM arriveerde, bleek er weinig aan de hand. De opvarenden van het vlot bleken met eigen bootjes makkelijk richting strand te komen. 

Agressief
De vrienden weigeren dan ook om geholpen te worden door de hulpdiensten. "Wij hebben niet om hulp gevraagd", vertelt Marco aan de Volkskrant. Toch proberen de hulpverleners de club te "helpen". "Het ging er best agressief aan toe ook", zegt Emil over de manier waarop ze onderkoelingsdekens omgeslagen kregen. Die waren wat hem betreft ook nergens voor nodig. "We zaten net lekker in het zonnetje, bloedheet was het."

Ze uiten ook kritiek op de manier waarop de Veiligheidsregio communiceerde over hun situatie. "We lagen lang geen 500 meter uit de kust, niemand is uit het water gehaald door de KNRM en niemand is terug gezwommen." Dat klopt, gaf de Veiligheidsregio tegenover de Volkskrant toe.

Veel commotie voor iets waarbij uiteindelijk niemand gewond raakte. Het vlot kwam er niet zonder schade vanaf. De KNRM probeerde het tegen de zin van eigenaars op het strand te slepen. "We gaan nu maar iets heel nieuws bouwen."