Ga naar Content

84-jarige Piet heeft na 60 jaar eindelijk zijn zin: de A9 is om

BADHOEVEDORP Het is de strijd van zijn leven. In de jaren '60 kwam de A9 letterlijk in de voortuin van Piet Bouwhuis te liggen. Maar vandaag werd na jarenlang strijden de nieuwe, verlegde, snelweg geopend. "De kroon op mijn levenswerk", aldus de 84-jarige Piet.

door Eline Boshuizen

Samen met zijn actiegroep SnelWegErmee streed Piet zestig jaar lang om de A9 uit het dorp te halen. "Nu is het zover", zegt een geëmotioneerde Piet. "Nu kan Badhoevedorp weer één worden."

Afgelopen vrijdagnacht werd de oude A9 afgesloten. Piet mocht met zijn dorpsgenoten in een bus als laatste over de snelweg. "Een emotioneel moment", blikt hij terug. De stilte die hij daarna ervoer in zijn straat, was voor hem heel bijzonder. "Ik hoop dat er nu ook een beetje rust komt bij mij."

Lees ook: Nieuwe A9 open: eerste auto's over de snelweg

Wat er op de plek van de oude A9 gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. In 2019 moet de sloop klaar zijn. Eén ding is in ieder geval zeker: die snelweg is voorgoed verdwenen uit het dorp. "Ik zal van het herstel niet veel meer meemaken", zegt Piet. "Maar ik zal wel mijn ogen sluiten met het idee dat ik een beetje heb bijgedragen aan meer leefbaarheid in het dorp."

Foto: NH