Ga naar Content

Haarlemse wil dat buren in de hele stad taarten voor elkaar gaan bakken

HAARLEM Verras een buurtgenoot eens met een lekkere taart en schrijf daar een mooie wens bij. Zaterdag kregen de eerste tien Haarlemmers zo'n smakelijke verrassing. De opdracht voor deze 'bakburen' is: in hetzelfde blik een taart bakken voor de volgende buur. Zo moeten de taarten uiteindelijk van deur tot deur gaan als een ware kettingtaart.

Initiatiefneemster van Bakburen is Frederique Windhorst uit Haarlem. Zij kwam op het idee toen haar zus eens met een taart in een blik aan kwam zetten. "Ze zei: hier is een taart, maar je moet er ook weer een doorgeven. Zo is het bakblik de familie en kenniskring doorgegaan. Toen dacht ik: Hee, waarom doen we dit niet in de buurt?"

Zaterdag was de kick off van BakBuren in het Badhuis aan het Leidseplein. Tien bakkers maakten de eerste taarten en verrasten daarmee een tiental buren. Deze hebben nu de opdracht om in het bakblik dat ze meekregen een taart te bakken voor een andere buurman of -vrouw. Ook is het de bedoeling er in een mooie, persoonlijke tekst bij te schrijven. De bakblikken zijn genummerd en via Facebook is de komende tijd te zien waar het bakblik allemaal terechtkomt.

Verbinding
Frederique Windhorst: "Het belangrijkste is om mensen met elkaar in verbinding te brengen. Dus letterlijk met je bakblik de buurt in om de ander te ontmoeten. Door je blik te delen en de ander te spreken daardoor. Ik denk dat we wel wat meer persoonlijk contact kunnen gebruiken. Het is heel laag drempelig. De ontmoeting komt snel tot stand. Je ziet elkaar op straat maar je spreekt elkaar niet. Ik denk dat je op deze manier toch sneller even bij elkaar aanbelt, even sneller contact legt."

Het doel is dat mensen elkaar meer gaan ontmoeten en misschien samen taarten bakken. "Ik hoop dat het een langdurig initiatief wordt en we gaan zien wat we het komende jaar gaan neerzetten."

Foto: NH Nieuws / Dimitri Walbeek