Ga naar Content
Noord-Holland

Onverlaten breken in bij Artis en doden pelikaan

5 april 2017, 18.36 uur · Aangepast 5 april 2017, 18.55 uur
Door: · Foto: Artis

AMSTERDAM Onverlaten hebben in de nacht van zondag op maandag ingebroken in dierentuin Artis in Amsterdam. Daarbij hebben zij een roze pelikaan dusdanig verwond, dat die later aan zijn verwondingen overleed.

De pelikanen zitten middenin het broedseizoen en raakten daar ernstig bij verstoord. Als klap op de vuurpijl zijn ook nog eens tien van de veertien eieren die de vogels aan het uitbroeden waren, verdwenen.

Artis-directeur Haig Balian noemt de dierentuin belangrijk voor de discussie over de relatie tussen mens en dier. "Deze inklimming, waarbij de daders kennelijk geen enkel besef hebben van het effect van hun gedrag op de dieren, maakt des te meer duidelijk hoe belangrijk de rol van Artis is."

Aangifte
De afgelopen weken zijn er vaker insluipingen in Artis geweest. De politie heeft daar meerdere mensen voor opgepakt en beboet. Ondanks dat er beveiligingscamera's op diverse plekken in de dierentuin hangen, zijn er geen beelden die de mishandeling bevestigen. Artis heeft aangifte gedaan van dierenmishandeling, inklimming, diefstal en vandalisme.