Ga naar Content
Noord-Holland

Na ruim 70 jaar eerherstel voor 'foute' oorlogsburgemeester

4 april 2017, 18.15 uur · Aangepast 4 april 2017, 20.08 uur
Door: · Foto: Google Streetview

HUIZEN De Huizer oorlogsburgemeester Hendrik Vlug, die na de oorlog ten onrechte als 'fout' werd afgeschilderd, krijgt na ruim zeventig jaar tóch eindelijk erkenning. Hij krijgt daarom ook alsnog een schilderij in de portretgalerij van burgervaders in het gemeentehuis.

In de commissiekamer in Huizen hangen portretten van de voormalige burgervaders, op één na. Vlug, de burgemeester ten tijde van de oorlog, ontbreekt, maar niet voor lang meer.

Lees ook: VVD Huizen wil eerherstel voor 'foute oorlogsburgemeester' Hendrik Vlug

Journaliste Bonnie Kriek-Okkema vond het een vreemde zaak. "Waarom werd hij na de Tweede Wereldoorlog als 'fout' bestempeld? En zelfs nog in 1995, toen de schilderijenreeks tot stand kwam bij het afscheid van toenmalig burgemeester Zoekzema? Er was iets raars aan de hand. Ik wilde weten hoe het zat", zei ze in een interview met NH Nieuws.

Onschuldig
Ze dook de archieven in, en ontdekte dat Vlug niets op zijn kerfstok heeft. De man was in 1949 zelfs herbenoemd voor een tweede termijn. 

Vlug werd als 'fout' bestempeld door een gemeentesecretaris waarmee hij tijdens zijn ambtstermijn een conflict had. Deze secretaris bleef tot 1960 in Huizen werken en had alle tijd en ruimte om de geschiedenis te vervalsen. 

De familie is blij dat de waarheid nu alsnog aan het licht is gekomen, en Vlug dus toch een schilderij in de portretgalerij krijgt. "Het is goed nieuws dat er nu erkenning komt", zegt kleinzoon Geert Vlug (62) vanochtend tegen de krant. De familie zal dan ook aanwezig zijn tijdens de onthulling.