Ga naar Content

Acht jaar strijd over het opknappen van je eigen landgoed

BLOEMENDAAL Rob en zijn broer Hans Slewe willen het verwaarloosde landgoed Elswoutshoek opknappen en er een nieuw woonhuis bouwen, maar het loopt uit op een eindeloze strijd met de gemeente. Een geheim contract is de laatste ontwikkelingen in de landgoedsoap. In NH Reportage een terugblik op het acht jaar durende conflict.

De broers Slewe hebben al veel meegemaakt. Het begint allemaal in 2009, als ze het landgoed kopen en ze hun plan ontvouwen om het een grootschalige opknapbeurt te geven. De gemeente lijkt met de plannen van de broers in te stemmen, maar in de loop van de tijd wordt er om onduidelijke redenen steeds moeilijker gedaan. De gemeente weet geen raad met de mondige broers die blijven strijden.

Ondertussen stapelen de schandalen zich op. Zo zijn er door de gemeente stiekem vertrouwelijke telefoongesprekken met de broers opgenomen en zeggen lokale journalisten geïntimideerd te zijn door de gemeente omdat ze schreven over de kwestie.

De kosten voor de gemeente zijn ook hoog opgelopen. Alleen al aan externe adviseurs worden tonnen gemeenschapsgeld uitgegeven. Het blijft allemaal niet zonder gevolgen: meerdere burgemeesters en wethouders zijn al gestruikeld over de kwestie.

Zwijgcontract
Bloemendaal probeert nu door middel van een geheim contract een punt te zetten achter een jarenlang conflict met ondernemer Rob Slewe. Hem wordt een tegemoetkoming voor de geleden schade van 25.000 euro geboden, maar alleen onder strikte voorwaarden. Wob-verzoeken moet hij intrekken, juridische procuderes mag hij niet meer voeren en hij mag ook geen denigrerende opmerkingen meer maken aan het adres van de gemeente. "Het is een zwijgcontract", oordeelt hij zelf.

Lees ook: Gemeente probeert met geheim contract conflict in doofpot te stoppen

Waarnemend burgemeester Bernt Schneiders is aangesteld om schoon schip te maken en doet er veel aan om een oplossing te regelen. Hij bood de broers al een keer excuses aan en het contract dat er nu ligt, lijkt een ultieme poging om het dossier voorgoed te sluiten. Hij is verbolgen over het feit dat de overeenkomst openbaar is. "Het is een poging om tot een schikking te komen. Het is heel normaal dat we daar voorwaarden aan stellen, zodat we het verleden kunnen laten rusten. Het lijkt wel alsof de broers alles doen om ruzie te maken."

Volgens Rob Slewe ligt de zaak echter anders. Hij heeft het document al even en heeft besloten het vrij te geven, omdat hij erachter kwam dat anderen in de Bloemendaalse politiek het stuk al hadden verspreid. Hij is niet van plan te tekenen. "Ik wil niet dat ze er zo goedkoop mee weg komen. Het gaat mij om de waarheid."