Ga naar Content

Op deze basisschool zijn overvolle klassen verleden tijd: "Leraren worden hier gelukkig van"

MONNICKENDAM Leraren tekenden vandaag massaal een petitie in Den Haag om het kabinet bewust te maken van de groeiende nood in het basisonderwijs: de klassen zijn te groot en de werkdruk te hoog. Op de Monnickendamse basisschool De Verwondering hebben ze daar al een oplossing voor bedacht.

Terwijl instructiegroepen van zo'n tien kinderen in wisselende samenstellingen op de bekende manier les krijgen, zijn de andere leerlingen zelfstandig bezig met bijvoorbeeld lezen of schrijven.

"Dat betekent dat de leerkracht met een kleinere groep op niveau instructie kan geven", licht directeur Tijl Rood het voordeel van deze werkwijze toe.

De tafel waaraan de instructiegroep leskrjgt lijkt een beetje op een grote eettafel. "Ik vind het heerlijk werken, je kan echt aandacht aan ze besteden. Ze werken op hun eigen niveau dus dat is heel prettig", zegt leraar Freek de Vries.

Alle leeftijden
De kinderen in een instructiegroep variëren in leeftijd. Alleen als een kind extra begeleiding nodig heeft, komt hij of zij in zo'n groep. Kinderen die zelfstandig kunnen werken, blijven in de grotere en zelfstandige werkende klassen.

Lees ook: Bijna 50.000 handtekeningen tegen overvolle klassen: 'De kwaliteit gaat achteruit'

Madelief vindt het heel fijn dat je als leerling al die vrijheid krijgt: "Je mag op het kleed zitten, je mag op de poefjes zitten of je mag aan de tafel zitten, en dat vind ik wel heel fijn. Ik ga met meer plezier naar school dan bij mijn vorige school."

Meer plezier voor leerkrachten
De groepen worden zo dus kleiner, maar of deze manier van werken voor iedere leerkracht de werkdruk verlaagt, is nog de vraag. Wel levert het op een andere manier veel op volgens de directeur van de school. "Leraren worden gelukkiger van dit soort onderwijs", zegt directeur Rood.

Volgens meester Freek is de klassieke aanpak in het onderwijs ouderwets. "Ik zou wel voor een grote klas kunnen staan, maar ik vind het toch fijner om met vernieuwend onderwijs bezig te zijn. Dat is de toekomst."

Foto: NH / Joost Brandt