Ga naar Content

Slechtziende man doet mee aan marathon: "Ga voor de vier uur"

ZUID-SCHARWOUDE Meedoen aan een marathon is op zich niet zo vreemd. Maar met twee slechte ogen en geen begeleiding, dat hoor je niet vaak. Daarmee is Roy Brattinga (28) uit Zuid-Scharwoude een uitzondering.

Met bril op ziet Brattinga tussen de 20 en 30 procent. Zonder bril is dat nog maar 10 procent. Lastig om mee hard te lopen, zou je denken. Maar niet voor Roy. Hij staat 9 april zelfs aan de start van de Rotterdamse marathon: "Dat is ter voorbereiding van de marathon in New York. Die is gericht op KiKa (stichting tegen kinderkanker, red.). Daarvoor wil ik een zo hoog mogelijk sponsorbedrag ophalen."

Roy traint sinds januari zo'n drie keer per week voor de aankomende marathon, zonder hulp. "Hardlopen kan ik alleen, omdat ik de route van tevoren uitstippel en alles om mij heen goed kan horen. Ook kan ik in principe ver genoeg voor mij uitkijken om te bepalen dat ik niet verkeerd ga", aldus Brattinga.

En of het al niet moeilijk genoeg is, legt Roy zichzelf ook nog een tijdslimiet op. "Bij de marathon van Rotterdam is mijn streeftijd vier uur. Sneller is altijd mooier, maar ik ga voor de vier uur."

Foto: