Ga naar Content
Noord-Holland

Bejaard echtpaar bedankt mannen die hen van het spoor redden

31 maart 2017, 23.56 uur · Aangepast 1 april 2017, 01.04 uur
Door: · Foto: H. Petterson

CASTRICUM Thea (81) en Ben Gerits (90) werden afgelopen zaterdag uit een benarde positie op een spoorwegovergang gered, maar vergaten in de paniek hun redders uitgebreid te bedanken. Die gelegenheid kwam er vandaag toch nog toen hun redders ze thuis in Castricum op kwamen zoeken.

"Het was heel fijn om ze te ontmoeten", vertelt Thea Gerits vandaag aan NH. In de nasleep van de voor haar intense gebeurtenis was ze zich de mannen heel anders voor gaan stellen. "In mijn hoofd zagen ze er heel anders uit." 

Marcel, een van de twee mannen die het stel van het spoor hielp, spreekt van een "hele hartelijke ontmoeting". Samen met Martin, de andere redder in nood, werd hij getrakteerd op koffie, gebak en een kop soep. "Alsof ik bij opa en oma op bezoek kwam."

Lees ook: Ouder echtpaar zoekt levensreddende helden: "We kukelden zo het spoor op"

Het bejaarde echtpaar kwam afgelopen zaterdag klem te zitten bij een spoorwegovergang bij De Lutte in Twente. Ben moest opeens uitwijken toen het bestelbusje van Marcel en Martin uit tegenovergestelde richting kwam. Omdat het een onbewaakte spoortwegovergang was, had hij eerst naar links en naar rechts, in plaats van voor zich, gekeken. 

Ontwijken
"Je kunt er in ieder geval niet met twee auto's uit tegenovergestelde richting overheen", vertelt Marcel, over de spoorwegovergang. "Het kan dus zijn dat je tegenligger er ook op zit en in dit geval was dat zo en dan moet je achteruit als je geen voorrang hebt, maar meneer koos er voor om ons te ontwijken."

Voor Marcel is het de normaalste zaak van de wereld dat hij daarna de auto van Ben en Thea weer de weg opstuurde terwijl Martin vanaf het spoor duwde. "Ik denk dat het voor hen veel intenser was dan voor ons", stelt de held nuchter.