Ga naar Content
Noord-Holland

Mogelijk extra onderzoek naar onbewaakte spoorwegovergangen

29 maart 2017, 21.00 uur · Aangepast 29 maart 2017, 21.51 uur
Door: · Foto: NH/Geja Sikma

NOORD-HOLLAND De Onderzoeksraad voor Veiligheid begint een verkenning om te kijken of breder onderzoek naar de veiligheid van onbewaakte spoorwegovergangen nodig is.

Dat laat het instituut vandaag via Twitter weten. Aanleiding is de botsing tussen een trein en een auto in het Friese Harlingen van afgelopen maandag. Daardoor kwamen een 31-jarige vader en zijn 3-jarige zoontje, die in de auto zaten, om het leven.

Lees ook: Boze bewoners sluiten weggetje af na opening spoorwegovergang Heemstede

De Onderzoeksraad deed al een verkennend onderzoek in Harlingen om te beoordelen of er aanleiding is voor uitgebreider onderzoek naar het ongeval. De uitkomst daarvan is dat nu niet alleen dit specifieke ongeluk wordt bezien, maar dat wordt gekeken of een breder onderzoek meerwaarde heeft. Het zal moeten leiden tot nieuwe inzichten en aanbevelingen om de veiligheid te verbeteren.

Lees ook: Omstreden spoorwegovergang Heemstede sinds vandaag weer open

In Noord-Holland heeft vooral de onbewaakte spoorwegovergang bij het Laantje van Alverna in Heemstede de afgelopen jaren tot veel commotie geleid. Nadat de gemeente ProRail had gedwongen de overgang te openen, blokkeerden boze buurtbewoners de overgang met een hek. Ze zijn bang dat er slachtoffers vallen op het drukbereden stuk spoor.

Lees ook: Toch spoorbomen bij overgang Alverna in Heemstede: "Onvermijdelijke oplossing"

Inmiddels heeft ProRail besloten dat er spoorbomen worden geplaatst. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet bekend.