Ga naar Content

Hete Hangijzers: Bowling Egmond eindelijk gesloopt: "Schandalig dat het zolang duurde"

EGMOND AAN ZEE De oude bowling in Egmond aan Zee is niet meer. Het vervallen pand, de rotte kies van Egmond, is gesloopt. Tot grote opluchting van de Egmonders, die 23 jaar met de bouwval opgescheept zaten.

Als Rita Koppedraaijer en Sjef Kenniphaas niet tot actie waren overgegaan had 'ie er misschien nog wel gestaan: Bowling De Zeeparel. Maar op 16 maart dit jaar is het feest. Na dik twintig jaar wachten wordt de meestgestelde vraag in Egmond, 'wanneer wordt de bowling gesloopt?', beantwoordt met: 'Vandaag!'. Inmiddels is de sloop twee weken bezig en is er weinig meer over van het roemruchte pand.

Lees ook: Blijdschap in Egmond: puist van het dorp eindelijk gesloopt

Rita en Sjef organiseerden een email-actie. "Ik zat me weer eens te ergeren aan de situatie", vertelt Rita. "Ik probeerde op alle mogelijke manieren in contact te komen met de eigenaar van de bowling, Dreef Beheer. Maar ik hoorde niks. Toen dacht ik, als een heel dorp massaal een mail stuurt, krijgen we dan ook geen reactie?"

En dat had succes. "Zeker 1500 mailtjes gingen die kant op", vertelt Sjef. "Dan heb je op maandag een overvolle mailbox. Ik kan me voorstellen dat zoiets niet leuk is. Het schudde hen wel wakker."

"Schandalig dat het zolang heeft moeten duren", vindt Rita. "Zo'n bouwval op een van de mooiste plekjes van Egmond, dat kan toch niet. Laten we zuinig zijn op ons dorp!"

Lees ook: Groen licht voor sloop bowlingruïne Egmond aan Zee

Iris Buis, oud-barvrouw van de bowling, bekijkt de sloop met gemende gevoelens. "Eindelijk wordt 'ie gesloopt", verzucht ze, "maar er komen ook een hoop herinneringen terug van al die jaren dat ik er gewerkt heb."

Café Restaurant De Zeeparel opende eind jaren '60 haar deuren. Onder het restaurant zat een bar en een dancing, die in de jaren '70 erg populair waren. In 1976 kwamen er zes bowlingbanen. "Unieke banen, want je bowlde met uitzicht op zee", vertelt Iris. "Bowlen was een groot succes in Egmond. We hadden heel veel leden. Het was reuze gezellig."

Ondanks die voormalige gezelligheid is het nu echt gebeurd met de bowling. De nieuwe bestemming van de lege plek is al bekend: er komt een restaurant met daarboven 4-woonlagen met appartementen.

Foto: Regionaal Archief Alkmaar / Sjef Kenniphaas