Ga naar Content
Noord-Holland

Supersnel van Amsterdam naar Utrecht met de hovercraft-trein

29 maart 2017, 15.09 uur · Aangepast 29 maart 2017, 15.56 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Roderick de Veen

AMSTERDAM Eind volgend jaar gaat de NS waarschijnlijk testritten uitvoeren met een supersnelle hovercraft-trein. Die moet de reistijd tussen Amsterdam en Utrecht drastisch verkorten.

Het ontwerp van de zogeheten Atrain (A is van Air) werd gisteren op de spoorbeurs RailTech Europe in Utrecht gepresenteerd, meldt De Telegraaf. Volgens professor Rolf Dollevoet van de TU Delft zijn laboratoriumproeven op schaalgrootte geslaagd, wat betekent dat de trein in de praktijk getest kan gaan worden. 

Lees ook: Amsterdam krijgt razendsnelle treinverbinding met Londen

Wordt de trein in gebruik genomen, dan duurt een ritje van Amsterdam naar Utrecht nog maar tien minuten. Nu is dat nog 25 minuten. De trein kan namelijk een snelheid van 400 kilometer per uur bereiken. En hij rijdt op zonne-energie, wat goed is voor het milieu. 

Aanpassingen spoor
Grote aanpassingen aan het spoor zijn voor de supersnelle trein niet nodig. Anders dan bij magneettreinen hoeven de rails en de bovenleidingen niet vervangen te worden, maar kunnen er betonnen luchtlagers tussen de bestaande rails worden gehangen. Klassieke treinen kunnen het aangepaste spoor gewoon blijven gebruiken.

Volgens de krant ziet spoorbeheerder ProRail de plannen wel zitten.