Ga naar Content
Noord-Holland

Landelijke actiedag Giro555 van start: geef gul voor slachtoffers hongersnood

29 maart 2017, 09.25 uur · Aangepast 29 maart 2017, 09.59 uur
Door: · Foto: Giro555

HILVERSUM Vanmorgen om 5.55 uur heeft Radio 2-dj Gerard Ekdom de aftrap gegeven voor de landelijke actiedag van Giro555 voor slachtoffers van de hongersnood in Afrika.

De actiedag is de afsluiting van een vijfdaagse actieweek van Giro555. Tot nu toe is er 17.564.993 miljoen euro opgehaald, maar dat is nog lang niet genoeg om alle twintig miljoen mensen in Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen van de hongerdood te redden. In deze vier landen is de nood het hoogst, maar ook in omringende landen worden mensen bedreigd door conflicten en droogte. 

Ekdom trapte de actiedag af vanuit het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, samen met de 10-jarige Wieger ter Braak, die met zijn hockeyteam geld inzamelde, demissionair minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking en actievoorzitter Farah Karimi.

Lees ook: Noord-Holland zet zich in voor slachtoffers van hongersnood in Afrika

Doneren kan via het telefoonnummer 0800-1112 en via de website www.giro555.nl. Tal van bekende Nederlanders, zoals Jan Slagter, Hadewych Minis en Margot Ribberink, en YouTubers als BanjoMovies en King Alert ondersteunen de actie door telefoontjes aan te nemen, via social media oproepen te doen en cheques en giften in ontvangst te nemen.

Lees ook: Zara (7) verkoopt zelfgeplukte narcissen voor Giro555

De hele dag door besteden radio en televisie aandacht aan de actie. Radio 2 zendt live uit vanuit Beeld en Geluid en in de studio zijn optredens van artiesten als Typhoon en Bløf. Presentator Art Rooijakkers is het gezicht van Giro555.

Gamers
Voor het eerst in de geschiedenis van Giro555 zetten ook bekende gamers, zoals Kwebbelkop, TheKing77NL en Sjaak, zich in. Zij zetten hun virtuele leven op het spel in een vier uur durend gaming event, dat start om 17.00 uur. In de competitie wordt gespeeld met populaire games zoals Mario Kart, FIFA 17, Rocket League en Formule 1. Via donaties kunnen mensen extra virtuele levens voor hun helden kopen.