Ga naar Content

Lekkerste boerengeitenkaas komt uit Schagerbrug

SCHAGERBRUG Theo Dekker van de Utopia Hoeve is apetrots. Hij heeft de felbegeerde gouden plak binnengehaald voor zijn geitenkaas van rauwe melk, uiteraard gemaakt op eigen boerderij.

Dekker doet al een jaar of 20 mee aan kaaskeuringen, maar de Nederlandse titel die hij nu te pakken heeft, stond nog niet op het lijstje: "Dat is een felbegeerde prijs in de boerenkaas-wereld. Ik had de prijs altijd al eens willen hebben en dit jaar ging hij naar ons toe."

Prominenten
Het is de Michelin-ster onder de kaasprijzen: "We hadden al 94 van de 100 punten op de technische keuring. Gisteren is de kaas ook nog eens door prominenten geproefd en die hebben er een prachtig verhaal van gemaakt van hoe lekker hij wel niet is."

Een goed product begint natuurlijk bij de bron, vertelt Dekker tussen zijn geiten op de Utopia Hoeve: "De dieren moeten zich lekker in hun vel voelen, goed voer krijgen en ze zitten in een heerlijke lichte, goed geventileerde stal." In de winkel bij de boerderij staat de gouden plak te blinken: "We zijn er ontzettend trots op."

Foto: NH/Matthijs Gemmink