Ga naar Content
Noord-Holland

Militairen melden meer bedreigingen

26 maart 2017, 11.19 uur · Aangepast 26 maart 2017, 11.48 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

AMSTERDAM Het aantal meldingen dat militairen doen vanwege bedreiging is de afgelopen twee jaar toegenomen. Dat blijkt cijfers die Defensie heeft vrijgegeven.

In totaal is er sinds 2013 ruim zestig keer meldingen gedaan van het bedreigen en lastig vallen van militairen. Ook is er twintig keer aangifte gedaan bij de marechaussee. 

Het gaat om uiteenlopende vormen van bedreiging. Defensie meldt onder andere intimidatie in de categorieën 'intimidatie via Facebook' en 'bedreiging partner uitgezonden militair' tot 'bedreiging door een moslim'. Vaak zijn het burgers die militairen bedreigen maar soms gaat het ook om intimidatie door een collega.

Stijging
De afgelopen twee jaar gebeurde dat vaker dan de jaren ervoor. Er kwamen in 2016 negentien meldingen en zeven aangiften binnen. Het jaar daarvoor werd er 22 keer melding en zeven keer aangifte gedaan. 

Defensie heeft geen panklare verklaring voor de stijging. Een woordvoerder noemt de de aandacht voor buitenlandse missies "een factor van invloed."

Lees ook: 'Bedreigde militair moet meteen 112 bellen'

Voor militairen geldt sinds enkele maanden dat ze meteen 112 moeten bellen als ze in werktijd worden bedreigd, om de pakkans te vergroten. Sinds 2014 mogen militairen in het openbaar geen uniform meer dragen, vanwege een verhoogde dreiging door jihadisten.

Lees ook: Militairen willen weer in uniform over straat