Ga naar Content
Noord-Holland

Ajacied Matthijs de Ligt (17) jongste debutant in Oranje sinds 1931

25 maart 2017, 22.16 uur · Aangepast 25 maart 2017, 22.27 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Stanley Gontha

AMSTERDAM De 17-jarige Matthijs de Ligt is met het Nederlands elftal om 20.45 uur begonnen aan de uitwedstrijd tegen Bulgarije in de WK-kwalificatie. Hij schrijft daarmee geschiedenis, want de Ligt is de jongste debutant in Oranje sinds 1931.

De verdediger vervangt Stefan de Vrij, die ook zaterdag nog te veel last had van een scheenbeenblessure. De Ligt veroverde afgelopen maand een basisplaats bij Ajax. Het talent maakte indruk, maar ging in de duels met FC Kopenhagen en Excelsior ook in de fout bij twee tegentreffers van de club uit Amsterdam.

Hij krijgt van bondscoach Danny Blind rechts in het centrum van de defensie de voorkeur boven de linksbenige Wesley Hoedt. Ook Joël Veltman, tot dit seizoen centrumverdediger, start op de bank.

"Ik heb vertrouwen in hem"
"In principe was het niet zo moeilijk, al moest ik wel een aantal dingen tegen elkaar afzetten", vertelde Blind bij de NOS. "Natuurlijk was het een pittige beslissing, maar eigenlijk had ik die op voorhand al gemaakt. Door hem als rechtsbenige verdediger achter De Vrij te selecteren. Natuurlijk stel ik me kwetsbaar op door hem te selecteren en op te stellen, maar volgens mij zie ik geen andere spelers over het hoofd. Ik vind De Ligt een uitstekende speler, ik heb vertrouwen in hem."

Veel blessures centrumverdedigers
De Vrij moest donderdag en vrijdag de training van Oranje overslaan. Toch hoopte Blind nog dat hij de verdediger van Lazio kon opstellen tegen de Bulgaren. De bondscoach kan ook al geen beroep doen op de geblesseerde centrumverdedigers Virgil van Dijk en Jeffrey Bruma. Bovendien kreeg Blind vrijdag slecht nieuws over spits Vincent Janssen, die ziek afhaakte.