Ga naar Content
Noord-Holland

"KLM gaat toch niet met minder cabinepersoneel vliegen"

24 maart 2017, 20.46 uur · Aangepast 24 maart 2017, 23.21 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

SCHIPHOL Luchtvaartmaatschappij ziet toch af van de maatregel om met een steward(ess) minder te gaan vliegen aan boord van intercontinentale vluchten. Daarmee heeft de maatschappij de weg vrijgemaakt voor de start van het cao-overleg, meldt FNV.

KLM kwam tot het besluit na wekenlang overleg met FNV om nieuwe acties van het cabinepersoneel te voorkomen. FNV Luchtvaart weigerde te beginnen met de onderhandingen over de cao voor cabinepersoneel zolang KLM vast bleef houden aan de bezuinigingsmaatregel. 

Lees ook: Ondernemingsraad daagt KLM voor rechter om verminderen cabinepersoneel

De luchtvaartmaatschappij besloot vanaf oktober van vorig jaar op vier van de tien intercontinentale vluchten met een steward of stewardess te vliegen. De directie hoopte op die manier kosten te kunnen besparen, maar de maatregel stuitte op veel onbegrip en woede onder het personeel en FNV. De ondernemingsraad van KLM daagde de maatschappij zelfs voor de rechter om de maatregel terug te draaien. 

Weinig respect
"Het cabinepersoneel werd voor het blok gezet om een enorme bezuiniging te accepteren, voordat het cao-overleg van start ging. Het getuigde van weinig respect voor het cabinepersoneel dat altijd bereid is geweest om extra inspanningen te leveren. Daarom zijn onze leden in actie gekomen", aldus Zakaria Boufangacha van FNV Luchtvaart. 

Lees ook: Nieuwe acties KLM-personeel: veertig minuten werkonderbreking voor elke vlucht

Boufangacha is blij met het besluit van KLM. "Het intrekken van deze maatregel is een succes voor het KLM-cabinepersoneel. Deze stap heeft KLM mede gezet dankzij de historische acties die de FNV-leden voerden. Acties die eerder dit jaar hebben geleid tot afspraken over een fatsoenlijke pensioenregeling. Kortom, een dubbelslag."

Open en eerlijk onderhandelen
Ze vervolgt: "Nu de bezuinigingsmaatregel wordt ingetrokken, kunnen we eindelijk open en eerlijk onderhandelen over een nieuwe cao. Het zal een uitdaging zijn om een goede cao overeen te komen, maar we zien het overleg met vertrouwen tegemoet."

Lees ook: KLM-personeel boos om brief van directie met 'dreigend toontje'

KLM zal de maatregel in stappen terugdraaien: per direct op twee vluchten, uiterlijk 1 september op alle 777-vluchten en uiterlijk januari 2018 op alle overige vliegtuigtypes. Om dit te realiseren creëert KLM per direct 200 extra banen. Volgens FNV lijkt hiermee een eind te komen aan een langdurend conflict.