Ga naar Content

Staking waterpolitie baart organisatie Sail zorgen: "Ongevallen zijn niet uitgesloten"

NOORD-HOLLAND De Noord-Hollandse waterpolitie staakt al dagen uit protest tegen aangekondigde bezuinigingen. De politievakbond ACP waarschuwt dat overtreders en criminelen op het water nu vrij spel hebben. Maar ook de organisatie van Sail Den Helder maakt zich zorgen over de staking.

In IJmuiden, Amsterdam en Den Helder liggen de schepen van de waterpolitie sinds 14 maart aan de kant. Ze varen alleen uit in geval van nood. Als de bezuinigingen doorgaan, vaart er in Den Helder in plaats van zeven nog maar twee man personeel. De organisatie van Sail maakt zich zorgen. "Ik kan wel zeggen dat we de politie echt nodig hebben gedurende Sail", zegt Erik Willemsen van het evenement tegen NH.

Handhaving
Sail begint over drie maanden, tegelijkertijd met de Marinedagen, en is daarmee het grootste evenement in Den Helder tot nu toe. "Geen politie betekent geen controle op alle pleziervaart die hier op het water zal zijn." Zonder handhaving is er volgens Willemsen meer kans op problemen.

"Daarmee zal mogelijk het alcoholgebruik op het water toenemen. Er kunnen allerlei dingen mis gaan op het moment dat mensen niet mee willen werken. Het kan leiden tot gevaarlijke situaties, waarbij ongevallen niet uitgesloten zijn", zegt Wilemsen.

Veiligheid
De zorgen leven ook bij de burgemeesters van Den Helder en Texel. Volgens de gemeente is met name de veiligheid van de Waddenzee in het geding. Voor de organisatie van Sail is het een uitgemaakte zaak. "Dus de politie moet erbij zijn. We kunnen van alles regelen, maar de politie is een wezenlijk onderdeel van Sail Den Helder", aldus Willemsen. 

Zolang de vakbond geen reactie krijgt van de leiding, blijft de politie acties voeren.

Foto: