Ga naar Content
Noord-Holland

'NS laat treinen zonder conducteur rijden: veiligheid in het geding'

24 maart 2017, 12.10 uur · Aangepast 24 maart 2017, 12.20 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM De NS laat treinen zonder conducteur rijden. Hierover zou een conflict zijn ontstaan tussen de vakbonden en de NS. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vandaag.

Volgens de NS moet het kunnen dat er sporadisch geen conducteur meerijdt op de trein, als de dienstdoende conducteur bijvoorbeeld te laat of ziek is. De vakbonden vinden dit onveilig, want de conducteur is officieel gezien de enige op de trein die BHV'er is en een EHBO-diploma heeft.

Een machinist, die anoniem wil blijven, doet tegen de krant een boekje open over zijn angst. "Stel je voor dat je wegrijdt met een trein met 600 mensen en een inzittende krijgt een hartaanval. Wat dan? Dan staan ze op mijn deur te bonken."

De NS laat weten dat bij 99,3 procent van alle treinritten altijd een conducteur aan boord is. Dat zijn omgerekend zo'n 35 treinen per dag die zónder conducteur vertrekken. Volgens het bedrijf stapt er dan op de eerstvolgende halte een reserveconducteur in.

Onafhankelijk onderzoek
Volgens FNV Spoor zouden treinen alleen bij hoge uitzondering zonder conducteur moeten rijden. Vakbond VVMC sluit zich hierbij aan. Om tot een eenduidig antwoord op het vraagstuk te komen, laten de NS en het FNV een onafhankelijk onderzoek doen naar de regels rondom het verplicht rijden met conducteur.