Ga naar Content

Amsterdammer verlamd na ernstig fietsongeluk: "Ik mis de oude Lars heel erg"

AMSTERDAM Een betaalbare basisverzekering tegen arbeidsongeschiktheid staat hoog op de politieke agenda. Maar voor zzp'er Lars de Beer komen de initiatieven te laat. De grafische ontwerper had net zijn baan opgezegd en was voor zichzelf begonnen, toen het noodlot toesloeg.

In de zomer van 2015 breekt Lars zijn nek tijdens een ontspannen ritje op zijn mountainbike. Door het ongeluk op Texel stort het leven van Lars en zijn naasten in. Lars heeft een hoge dwarslaesie en is vanaf zijn schouders verlamd. Het is een ramp voor de sportieve en avontuurlijke buitenmens die hij is en heel langzaam dringt het besef door dat de oude Lars nooit meer terugkomt. Omdat hij nog geen verzekering tegen arbeidsongeschiktheid had afgesloten, stapelen de financiële problemen zich op.

Lees ook: Amsterdamse sportieveling verlamd na fietsongeluk op Texel: "De 'oude Lars' komt nooit meer terug"

Paddle for Lars
Vrienden van Lars besluiten een sponsoractie op te zetten. De kajak en Stand Up Paddlingtocht door de Amsterdamse grachten wordt een groot succes: de opbrengst van de 'Paddle for Lars'-actie is bijna 300.000 euro. De ziektekosten van Lars worden betaald en een deel van het bedrag gaat naar de Stichting Dwarslaesie Nederland.

Therapie in Amerika
Dankzij de actie kan Lars naar Amerika, voor een intensieve therapie in een speciale kliniek voor dwarslaesiepatiënten. De stapjes zijn minimaal, maar hij gaat vooruit en met de opgedane ervaringen in San Diego kan hij thuis verder. Inmiddels is hij zover dat hij ook zijn werk als grafisch ontwerper weer een beetje probeert op te pakken. 

Hoe de toekomst zal zijn, weet hij niet. "Ik durf mezelf niet voor te stellen in deze situatie in de toekomst", zegt Lars in NH Reportage. "Voorlopig leef ik met de dag."

Foto: Paddle for Lars