Ga naar Content
Noord-Holland

Alkmaar krijgt betwiste crematorium toch

22 maart 2017, 21.08 uur · Aangepast 23 maart 2017, 16.39 uur
Door: · Foto: Rietvink architecten bna - zes x zes visuele communicatie

ALKMAAR De gemeente mag toch een crematorium aan de rand van de stad gaan bouwen, oordeelde de Raad van State vandaag. Eerder zette de rechtbank door verzet van bewoners nog een streep door de bouwplannen.

De gemeente kreeg eind 2014 groen licht om aan de Meerweg, aan de westelijke rand van Alkmaar, een crematorium te bouwen. Bewoners en de stichting Behoud Historisch Landschap Bergen-Egmond-Schoorl sloegen daarna de handen in een om de komst van het crematorium te verhinderen. Een afspraak uit 2010 zou juist vergroening in plaats van bebouwing van het terrein beloofd hebben, stelden zij.  

Lees ook: "Net alsof we bewust niet zijn geïnformeerd over crematorium"

Naar aanleiding van het lokale protest oordeelde de rechtbank dat de beslissing van de gemeente niet voldoende onderbouwd was. Het gemeentelijke besluit voor bebouwing werd daarom vernietigd. 

Lees ook: Definitief geen crematorium aan westrand Alkmaar

De gemeente diende vorig jaar een opnieuw onderbouwd plan in. Op basis daarvan laat de Raad van State weten dat de vergunning toch terecht verstrekt was. 

Lees ook: Gemeente Alkmaar wil toch crematorium, ondanks besluit rechter

"De procedure is uiterst zorgvuldig doorlopen en het besluit om het crematorium aan de Meerweg te vestigen is goed onderbouwd" stelt wethouder Anjo van de Ven van de Onafhankelijke Partij Alkaar (OPA). "Met de realisatie van een crematorium biedt Alkmaar een nog completer voorzieningenniveau."

"Sydney Opera House"
"Wij zijn natuurlijk allemaal teleurgesteld", zegt Cor Kraakman van Stichting Behoud Historisch Landschap Bergen-Egmond-Schoorl. "In het provinciaal en gemeentelijk beleid wordt gesteld dat openheid en landschapswaarde hele belangrijke dingen zijn, maar in de praktijk wordt daar heel makkelijk aan voorbij gegaan."

Wat Kraakman betreft wordt het gebouw als het er dan toch moet komen beter afgestemd op het landschap. "Voor die functie heb je geen hoogte van zeventien meter nodig", zegt hij over het enorme formaat van het geplande crematorium. "Het wordt nu al de Sydney Opera House genoemd." 

Foto: Rietvink Architecten bna - zes x zes visuele communicatie