Ga naar Content

Genezen kankerpatiënt (21) heeft één doel: 'Kanker uit de wereld bannen'

HOOFDDORP De 21-jarige Jordy Onkenhout is in zijn jonge leven maar liefst drie keer genezen van kanker. Nu hij schoon is, zet hij zich in voor andere kankerpatiënten met als doel: 'Kanker uit de wereld bannen'.

Jordy had toen hij klein was één droom: profvoetballer worden. Maar die droom viel in duigen op zijn achtiende toen bij hem lymfeklierkanker werd geconstateerd. Zestig chemokuren, twintig bestralingen, één stamceltransplantatie en drie jaar later is hij helemaal clean. Wel moet hij zich nog elke drie maanden laten checken.

Nu wil hij zich inzetten voor anderen die zoals hij het zelf zegt "vechten tegen deze rotziekte." Met zijn stichting JoJo Foundation zamelt hij geld in voor het Spaarne Gasthuis waar hijzelf behandeld werd. In mei wordt er een nieuwe speciale comfortkamer geopend die hij betaalt.

"In zo'n kamer heb ik zelf ook altijd gelegen", vertelt Jordy aan NH Nieuws. "Het heeft een huiskamergevoel en laat je echt beter voelen. Ik wilde gewoon iets terugdoen voor het ziekenhuis, want iedereen verdient dit."

'Enorm trots'
In het ziekenhuis zijn ze ook erg blij met de inspanningen van Jordy. Zijn oncoloog, Bart de Valk, is trots. "Hij heeft het zwaar gehad. Des te knapper is het dan dat hij naast de strijd die hij heeft geleverd, ook oog heeft voor anderen. Dat hij dit initiatief heeft ontplooid vind ik echt heel knap."

Jordy's stichting wordt steeds meer een succes. Er worden inmiddels zelfs evenementen en benefietavonden georganiseerd. Wil jij meer weten over de stichting van Jordy? Neem dan een kijkje op zijn website of Facebookpagina.

abc5media_video_0

Foto: NH