Ga naar Content

Hete Hangijzers: "Een wijkpost is belangrijk, want het contact met de burger is verwaterd"

ZAANDAM Gerben Eijzinga loopt al twee jaar als burgerwacht door de buurt in Zaandam-Zuid. Hij mist een wijkpost waar je met de agent een gesprek kan hebben over de buurt. "Het contact met de burger verwatert, omdat de wijkagent vervreemd is geraakt van de buurt."

Een wijkagent begint zijn dienst nu op het hoofdbureau en vertrekt dan met een busje of een fiets richting de wijk. Als het aan Gerben ligt, gaat dat in de toekomst helemaal anders. Volgens hem is het veel beter als de agent centraal in de wijk te vinden is, met z'n eigen post. 

Onlangs spotte Gerben een verdachte situatie tijdens zijn dienst als burgerwacht. Een paar jongens hingen half over een schutting, in een poging om in te breken. Toen Gerben de verdachten aansprak op hun gedrag, namen zij de benen. Na een wilde achtervolging kreeg Gerben het voor elkaar om een van de jongens in z'n kraag te vatten en te overhandigen aan de politie.

Lees ook: Burgerwacht Zaandam blijkt effectief: inbreker in de kraag gevat

Ditmaal ging het goed, maar Gerben loopt ook regelmatig tegen vreemde situaties aan als hij melding wil maken. Door de bezuinigingsdrift bij de politie wordt er veel gecentraliseerd en dat zorgt soms voor verwarring. "De meldkamer hier in Zaandam gaat weg, die gaat naar Haarlem. Als we nu 's avonds willen bellen, komen ze uit in Alkmaar. Ik noemde laatst het marktplein in Wormerveer en dat moest ik wel vijf keer herhalen, want daar hadden ze nog nooit van gehoord. Dat werkt natuurlijk niet; daar is de politiek echt in doorgeslagen. Het is veel beter om dat kleinschaliger te houden."   

Met de komst van een wijkpost hoopt Gerben dat de kloof tussen de politie en de buurt weer verkleind kan worden. "Ik ging vroeger vaak een kop koffie drinken bij de wijkpost, simpelweg om te weten wie de wijkagent was. Nu gaat alles via internet. Dat werkt niet om misdaad op kleine schaal te bestrijden. Daarom is mijn oproep aan Den Haag: de wijkposten moeten echt terug!"

Foto: NH