Ga naar Content
Noord-Holland

BUUV: Blinde Tom kan na jaren weer eens fietsen

20 maart 2017, 17.11 uur · Aangepast 20 maart 2017, 18.04 uur
Door: · Foto: NH / Dimitri Walbeek

HAARLEM De overheid treedt steeds meer terug: we zijn steeds meer op elkaar aangewezen. Vrijwilligersorganisaties in Noord-Holland bieden daarbij ook vaker hulp. NH volgt buurtmarktplaats BUUV, waarbij deelnemers van het initiatief elkaar kunnen helpen of simpelweg gezelschap kunnen houden. Vandaag kan de blinde Tom eindelijk weer fietsen dankzij zijn maatje Ed, die hij via BUUV leerde kennen.

In vier afleveringen laten Haarlem Nieuws en NH zien hoe deelnemers elkaar ontmoeten via BUUV en dat ze met een kleine moeite voor een groot plezier bij de ander zorgen. Inmiddels heeft BUUV al 14.000 deelnemers.

Lees ook: BUUV: Vrijwilliger breekt alle records

In de vierde aflevering de Haarlemmer Tom Broekman. Hij raakte in de jaren '80 blind en moet nu van zijn huisarts meer bewegen en aan zijn conditie werken. Tom herinnerde zich nog hoe fijn hij het vond om te fietsen en kocht een tweedehands tandem.

Grootse plannen
Via BUUV kwam hij in contact met Ed Elting die nog nooit op een tandem heeft gefietst, maar voor Tom graag een uitzondering maakt. NH is bij hun eerste fietstocht. Die begint met wat gewiebel en eindigt met grootse plannen voor de komende zomer. Zandvoort en een rondje Haarlemmermeer staan op de agenda.

Tom: "Het was ontzettend leuk. Ik was toch een beetje gespannen, maar het was wel relaxt. Ik heb er zin in. Het was even wennen maar nu heb ik alle vertrouwen in Ed."