Ga naar Content
Noord-Holland

Purmerendse zet scooterdieven op de foto: "Lach maar naar de camera"

18 maart 2017, 15.00 uur · Aangepast 20 maart 2017, 11.53 uur
Door: · Foto: Kim Damman

PURMEREND Dat Kim Damman uit Purmerend niet bang is uitgevallen, bewees ze gisterenmiddag. Toen ze twee jongens met een scooter zag slepen, bleek haar onderbuikgevoel juist: ze hadden de scooter gestolen.

Na een bezoek aan de moeder van haar man, stapten de twee rond 16.30 uur in de Mercuriusstraat in de auto om weer naar huis te rijden. "Toen zag ik twee jongens met een scooter sleuren." 

"Door het stuurslot lukte het hen niet om de scooter recht vooruit te duwen", vertelt Kim. "Dus ik deed m'n autoraam open en vroeg: 'Is dat jullie scooter?'." 

'Lach maar'
De jongens antwoordden bevestigend, waarop Kim heel ad rem haar smartphone tevoorschijn haalde. "Weet je dat zeker?", vroeg ze vervolgens aan de jongens. "Lach dan maar naar de camera."

Dat voorstel werd de jongens te veel, waarop ze de scooter op de stoep lieten kletteren en de benen namen. Kims vermoeden werd daardoor bevestigd.

Direct na de poging tot diefstal heeft Kim de politie gebeld en doorgegeven wat er gebeurd was. Ook heeft ze de foto's van de vluchtende verdachten met de politie gedeeld.  

Dankbaar
In de Facebook-groep Wij Weidevenners, waar ze de foto's ook deelde, prijzen veel Purmerenders haar assertieve optreden. "Wat een mooie actie van jou", schrijft iemand. "Wat zal de eigenaar van de scooter je dankbaar zijn", schrijft een ander. 

Toch vragen sommige mensen zich ook af of het wel slim was om de scooterdieven te provoceren. "Held, maar ook gevaarlijk laten we eerlijk zijn." 

Kim vindt niet dat ze een heldendaad heeft verricht. "Ik heb er helemaal niet aan gedacht dat het eng kon zijn." Ze vertelt dat een overbuurman van de flat had gezien hoe de jongens rond de scooter drentelden. "Maar hij deed niets! Mensen moeten meer initiatief nemen."