Ga naar Content
Noord-Holland

NH Peilt: 350 euro beloning voor stoppen met roken. Eerlijk voor de niet-roker?

17 maart 2017, 11.45 uur · Aangepast 17 maart 2017, 12.02 uur
Door: · Foto:

NH PEILT Zo’n vijftig Nederlandse bedrijven doen mee aan een project waarin ze 350 euro geven aan rookverslaafde medewerkers die hun sigaret een jaar lang laten liggen. Vind jij dit eerlijk ten opzichte van de niet-rokende collega’s, of vind je dat vooral zij beloond moeten worden?

Niet afschrikken maar belonen
De Universiteit van Maastricht wil met het project CATCH mensen die stoppen met roken belonen, in plaats van ze af te schrikken met foto's van verteerde longen of enge video's. Vijftig bedrijven in Nederland hebben zich aangemeld voor het project. Ze geven hun rokende medewerkers 350 euro als ze een jaar niet roken.

Of een werknemer echt niet meer rookt, wordt gecontroleerd door middel van een uitademingstest waarbij de hoeveelheid koolmonoxide wordt gemeten. 

Stoppen met je collega’s
Volgens Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde en de Universiteit Maastricht werkt het goed om samen met je collega’s af te kicken. "Als je tegelijk met je collega's probeert te stoppen met roken is de kans groter dat het lukt dan wanneer je het alleen moet doen", zegt Van Schayck in de Volkskrant. Dit komt volgens hem doordat collega's elkaar stimuleren, maar ook door groepsdruk: "Je wil niet afgaan voor je collega's door als eerste weer met roken te beginnen."

Roker kost bedrijf veel geld
Een extra zakcentje voor een stopper dus. Maar die stopper heeft zijn baas ook al behoorlijk wat geld gekost toen hij nog rookte. Uit CBS cijfers uit 2007 blijkt dat een rokende werknemer die gemiddeld vier keer per werkdag een sigaret opsteekt 3 uur en 20 minuten per week aan roken is. Dat is 150 uur per jaar. Bij een gemiddeld bruto loon kost dit de werkgever 4.665 euro per jaar per rokende werknemer.

Niet roker betaalt ook
En uit een onderzoek van vorig jaar bleek dat rokers de hele samenleving gemiddeld 2000 euro per persoon per jaar kost. Onder andere omdat een gemiddelde roker tien jaar eerder dan de gemiddelde ‘nooit-roker’ sterft.

Is dit eerlijk voor niet-roker?
Hoe eerlijk is het als een collega die altijd gerookt heeft extra geld krijgt, terwijl jij als niet-roker jarenlang de telefoon voor hem hebt moeten opnemen omdat er even gerookt moest worden?

NH Peilt is de hele dag online, om 11:20, 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. Dan worden ook internetreacties voorgelezen, dus laat jouw mening aan de hele provincie horen en reageer!

Reageren doe je door je onderaan deze pagina aan te melden via Facebook. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]