Ga naar Content
Noord-Holland

Zaandam heroverweegt opening nieuw asielzoekerscentrum

16 maart 2017, 23.26 uur
Door: · Foto: Google Street View

ZAANDAM Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heroverweegt de vestiging van een asielzoekerscentrum (azc) in het pand Saendenborch aan de Stationsstraat in Zaandam. Dat heeft het COA vanavond laten weten aan de gemeenteraad van Zaanstad.

De gemeente besloot vorig jaar juli om mee te werken aan het plan van het COA om in Saendenborch een azc te realiseren voor maximaal 450 bewoners voor een periode van maximaal tien jaar. Dat de plannen nu mogelijk niet doorgaan, heeft er volgens het COA mee te maken dat er minder vluchtelingen het land in komen. 

Lees ook: Volgend jaar 500 asielzoekers naar centrum Zaandam

Daarnaast gaan procedures sneller, en stromen vergunninghouders sneller door naar gemeentes, waardoor er minder opvanglocaties nodig zijn voor asielzoekers. Omdat de situatie rond de asielinstroom nog wel onzeker is, wordt er pas in april verder besloten over het al dan niet in gebruik nemen van het azc Saendenborch, aldus het COA.

"Verrast"
"Ondanks de dalende instroom heeft het COA ons tot nu toe steeds verzekerd dat het azc in Saendenborch doorgang zou vinden", aldus wethouder Rita Visscher. "Wij zijn dan ook verrast door de mededeling van het COA. Te meer daar het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen in Zaanstad groot is en veel Zaankanters actief betrokken zijn bij de opvang. Ik doe een beroep op het COA om in april echt duidelijkheid te scheppen en met een helder besluit te komen."

De gemeente begon in december met een buurttraject om omwonenden te betrekken bij de komst van het azc. Dit traject wordt stilgelegd tot er meer duidelijkheid is over de plannen van het COA.